Autor Subiect: A avut loc Big Bang-ul ? James Peebles, câștigător al Premiului Nobel are dubii  (Citit de 2449 ori)

Offline Admin

  • Administrator
  • Junior Member
  • *****
  • Mesaje postate: 23
  • Religie: Ortodox
Extras din descopera.ro

James Peebles este de părere că nu există dovezi suficiente care să justifice explozia Universului dintr-un punct infinit de mic.

Teoria Big Bang, care explică începuturile Universului printr-o explozia care și-a avut originea într-un punct infinit de mic, tinde să fie una dintre cele mai cunoscute teorii din lumea științifică și, deși se bucură de un sprijin larg în comunitatea științifică, unii cercetători nu se declară total convinși de modelul explicativ al acestei teorii. Unul dintre acești oameni de știință este comologul James Peebles, unul dintre câștigătorii Premiului Nobel pentru Fizică din acest an. El este de părere că nu există nicio modalitate prin care expansiune rapidă a Universului dintr-un punct singular în acele momente primordiale să poate fi testată, notează Futurism.

„Este foarte trist că cineva se gândește la începutul Universului, în timp ce, de fapt, nu avem o teorie bună despre cum a început totul”, a declarat cosmologul pentru AFP.

Cosmologul nu propune un model teoretic alternativ Teoriei Big Bang, dar, după cum explică chiar el, asta nu îi subminează poziția, ci din contră. El este de părere că în absența unor teste și date suficiente, cercetătorii nu ar trebuie să asume ipoteza doar pe baza unei potriviri superficiale cu datele colectate deja. „Avem teorii, dar acestea nu sunt testate”, spune Peebles.

Totuși, în munca de zi cu zi, cosmologul nu va renunța la folosirea Teoriei Big Bang, deși consideră că nu reprezintă un model valid din punct de vedere științific. „Voi folosi teoria, chiar dacă nu îmi place”.

„Dar de ani buni, unii dintre noi au încercat să convingă comunitatea să găsească un termen mai bun, însă fără succes”, a spus el. „Deci, va rămâne Big Bang. Este trist, dar toată lumea știe acest nume. Așa că renunț”.

Offline Admin

  • Administrator
  • Junior Member
  • *****
  • Mesaje postate: 23
  • Religie: Ortodox
Extras din descopera.ro

O serie de studii separate au identificat faptul că galaxiile și găurile negre par a se sincroniza, ca parte a unor structuri intergalactice masive.

Astrofizicienii și cosmologii observă tot mai des un fenomen neobișnuit: galaxiile par să se sincronizeze de-a lungul distanțelor mari, vorbim aici de zeci de ani-lumină, în ciuda predicțiilor pe care modele cosmologice le fac. Identificares cauzelor acestui „balet cosmic” ar putea să ducă la rescrierea modului în care este înțeles Universul nostru, notează Vice, preluat de Futurism.

„Coerența observată trebuie să aibă o oarecare relație cu structurile la scară largă, deoarece este imposibil ca galaxiile separate de șase megaparseci (aproximativ 20 de milioane de ani-lumină) să interacționeze direct între ele”, a declarat astronomul Hyeop Lee de la Institutul de Astronomie și Științe Spațiale al Coreei de Sud.

Astronomii au observat de-a lungul timpului o serie de galaxii care păreau că se mișcă în sincron cu alte galaxii îndepărtate. Un studiu al astronomului Lee a identificat câteva sute de astfel de galaxii, care par a se roti în același mod, în ciuda faptului că între acestea se află milioane ani lumină.

O situație asemănătoare a fost prezentată într-un studiu publicat în Astronomy and Astrophysics, în 2014, fiind indentificată o situație asemănătoare în cazul găurilor negre supermasive care par a se coordona.

În prezent, observațiile astronomilor oferă dovezi care pot explica o astfel de sincronizare, la o scară mult mai mică, cu precădere în cazul stelelor antice. Totuși, distanțele extrem de mari și cantitățile de materie implicate reușesc să îi ia în continuare prin surprindere pe cercetători.

După cum au confirmat și alte studii, care tratau alte aspecte ale mișcării obiectelor prin Univers, ne aflăm în pragul unei „crize cosmologice”, în care modelul standard folosit pentru a explica modul în care Universul se extinde și funcționează pare a fi depășit. Rezolvarea problemelor de natură teoretică și propunerea unui nou model ar putea duce chiar la rescrierea unora dintre cele mai importante asumpții pe care cercetătorii le folosesc în studiile lor. 

Studiul astronomului Hyeop Lee: Mysterious Coherence in Several-megaparsec Scales between Galaxy Rotation and Neighbor Motion a fost publicat în The Astrophysical Journal.