Autor Subiect: Renasterea, Umanismul si Iluminismul  (Citit de 25408 ori)

Offline PlatonP

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 73
  • Religie: Ortodox
În duhul lui Varalaam
« Raspuns #15 : Decembrie 21, 2012, 10:32:03 p.m. »
Pot fi desigur mai mulți candidați, e vorba de un anume duh. Poate ne spune și Andrei mai multe despre Noua Europă, eu știu că era ceva cu niște traduceri ale Bibliei, dar mai mult nu prea știu de ei...

Eu am avut în vedere acest aspect:

"Un gânditor raționalist, Varlaam a nutrit la școala ideilor filozofice și a logicii lui Aristotel, apreciind silogismele și capacitatea minții omenești de a pătrunde cu sprijinul lor către "natura" lucrurilor. Varlaam a scris Logistica, în șase cărți, în limba greacă, în care a tratat numeroase probleme de aritmetică."

El va face in Apus pasul de la teologia rationalista occidentala la rationalismul umanist de mai tarziu. Gasim astfel:

"Varlaam pare să fi fost mai degrabă un dialectician de profesie decât un mistic. El nu s-a opus numai misticii isihaste, ci a intrat în polemică și cu Scolastica occidentală. Astfel, între 1330 și 1334, Varlaam scrisese atât împotriva latinilor cât și a prelaților ortodocși favorabili unirii bisericilor (majoritatea mistici și de orientare areopagitică), acordând un rol fundamental gândirii raționale grecești pentru fundamentarea teoretică a creștinismului.

El spune că adevărata activitate a intelectului trebuie să țină cont de realizările științei laice, deoarece numai filosofia laică furnizează intelectului criterii de cunoaștere și gândire. Pe acestea se întemeiază cunoașterea dialectică."

Un tipic reprezentant al acestui duh mi se pare a fi fost grecul Kalomiros. El a scris și împotriva catolicilor ecumeniști cartea "Împotriva mincinoasei uniri". Dar, din păcate, evoluționismul său teist l-a împins în prăpastia ereziei, și vedeți cum se manifestă acest duh și în adepții săi din România, care ne intoxică și bombardează cu propaganda lor făcută teologiei bazate pe "paradigma actuală a științei"