Mesaje Recente

Pagini: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10
61
Sfânta Traditie ortodoxă / Re: Care versiune ortodoxă a Bibliei e cea corectă?
« Ultimul mesaj de neica_nimeni Iunie 22, 2014, 02:27:27 p.m. »
Numai in sinodala 1988 apare versetul cu semnul intrebarii.
Se poate trage o singura concluzie , ca este o eroare in versinunea sinodala a Bibliei din 1988 . Ar ramane o singura intrebare care ar necesita raspuns , eroarea a fost facuta cu sau fara intentie ?

Nu se poate trage si concluzia ca la versiunile anterioare lipsea semnul intrebarii si ca aceasta eroare a fost indreptata ?

Sf. Ap. Pavel, în Epistola către Galateni (4, 9-10), ne încredințează că rânduielile din perioada Vechiului Testament privind curățirea s-au desființat. Mai mult, același apostol ne învață că „toate sunt curate pentru cei curați; iar pentru cei întinați și necredincioși nimic nu este curat“

Daca vei numara si virgulele, sigur o sa gasesti si mai multe diferente ... dar la ce te ajuta ?

62
Sfânta Traditie ortodoxă / Re: Sufletul in antropologia crestina
« Ultimul mesaj de neica_nimeni Iunie 22, 2014, 02:19:29 p.m. »
În Noul Testament, cei care au stat cu Hristos pe Muntele Taborului la Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos, au fost Moise și Ilie Tesviteanul, reprezentanții Legii și ai proorocilor din Vechiul Testament.

http://ro.orthodoxwiki.org/Schimbarea_la_Fa%C8%9B%C4%83
63
Sfânta Traditie ortodoxă / Re: Sufletul in antropologia crestina
« Ultimul mesaj de marin Iunie 21, 2014, 11:43:18 a.m. »
Prin simplul fapt că Ilie nu a murit, iar Moise era înviat.
Si unde e referinta biblica a faptului ca Moise era inviat ?
64
Sfânta Traditie ortodoxă / Re: Care versiune ortodoxă a Bibliei e cea corectă?
« Ultimul mesaj de marin Iunie 21, 2014, 10:46:14 a.m. »
De unde ai dedus ca este o eroare ?
Biblia 1688
Galateni 4,10
Paziti zilele si lunile si vremile si anii .

Biblia 1914
Galateni 4,10
Zilele paziti si lunile si vremile si anii.

Chiar si in versiunea Anania versetul este :
Tineți zile și luni și anotimpuri și ani!...

Numai in sinodala 1988 apare versetul cu semnul intrebarii .

Se poate trage o singura concluzie , ca este o eroare in versinunea sinodala a Bibliei din 1988 . Ar ramane o singura intrebare care ar necesita raspuns , eroarea a fost facuta cu sau fara intentie ?
65
Sfânta Traditie ortodoxă / Re: Care versiune ortodoxă a Bibliei e cea corectă?
« Ultimul mesaj de neica_nimeni Iunie 20, 2014, 11:12:22 a.m. »
O mare eroare in Biblia sinodala din 1988 :
Galateni 4,10 : Tineti zile si luni si timpuri si ani ?

De unde ai dedus ca este o eroare ? Adica sugerezi ca comisia de specialisti careia i s-a incredintat elaborarea Editiei Jubiliare, coordonata de acad. Ioan C. Chitimia ar fi gresit ? Este usor sa ne dam cu parerea ... dar sa fim mai prudenti atunci cand vine vorba de Sfanta Scriptura. Am observat ca acest citat este folosit de stilisti si neoprotestanti ... dar cu ce scop ?
66
Sfânta Traditie ortodoxă / Re: Care versiune ortodoxă a Bibliei e cea corectă?
« Ultimul mesaj de marin Iunie 18, 2014, 09:13:58 p.m. »
O mare eroare in Biblia sinodala din 1988 :
Galateni 4,10 : Tineti zile si luni si timpuri si ani ? 
Apare la sfarsitul textului un semn de intrebare care rastalmaceste cu 180 grade semnificatia versetului .
In editia din 1914 textul versetului este : Zilele paziti si lunile si vremile si anii.
Probabil au ajustat  intelesul versetului ca sa nu poata fi interpretat ( dealtfel corect ) in favoarea celor ce sunt pentru pastrarea calendarului iulian ca element de masurare a timpului liturgic .
67
http://ro.wikipedia.org/wiki/Gaura_de_foraj_de_la_KolaGaura de foraj de la Kola (în rusă Кольская сверхглубокая скважина, Kolskaia sverhglubokaia skvajina) a fost rezultatul unei săpături științifice, proiect al fostei URSS. Proiectul dorea să sape cât mai adânc în scoarța Pământului. Forajul a început pe 24 mai 1970 pe Peninsula Kola, folosind un "Uralmash-4E" și apoi un "Uralmash-15000" ca instrumente de foraj. Mai multe gropi au fost săpate pornind de la o groapă principală. Cea mai adâncă, SG-3, a fost terminată în 1989, creând o groapă de 12.261 m adâncime, care este cea mai adâncă groapă săpată vreodată.

Groapa de foraj de la Kola a penetrat aproximativ o treime din scoarța continentală baltică, estimată ca având 35 de kilometri grosime, cu roci de circa 2,7 miliarde de ani la capăt. Proiectul a cerut studii geofizice extinse. Zonele studiului au fost structura adâncă a Scutului Baltic; discontinuitățile seismice și regimul termic în scoarța Pământului; compoziția fizică și chimică a scoarței adânci și tranziția de la scoarța superioară la cea inferioară; geofizica litosferică; și creerea și îmbunătățirea resurselor pentru studiu geofizic avansat.

Pentru savanți, una din cele mai fascinante descoperiri ce au rezultat din acest experiment a fost faptul că schimbarea în vitezele seismice nu a fost găsită la o graniță care marca tranziția ipotetică a lui Jeffrey de la granit la bazalt; era la fundul unui strat de rocă metamorfică care se extindea de la 5 la 10 km dedesubtul suprafeței. Roca fusese îndelung fracturată și era saturată de apă, ceea ce era surprinzător. Această apă, spre deosebire de apa de la suprafață, provenea din minerale și era incapabilă de a ajunge la suprafață din cauza unui strat de rocă impermeabilă.

Extras din Alaska Science Forum - http://www2.gi.alaska.edu/ScienceForum/ASF7/725.html

On Russia's Kola Peninsula, near the Norwegian border at about the same latitude as Prudhoe Bay, the Soviets have been drilling a well since 1970. It is now over 40,000 feet deep, making it the deepest hole on earth (the previous record holder was the Bertha Rogers well in Oklahoma--a gas well stopped at 32,000 feet when it struck molten sulfur).

To scientists, one of the more fascinating findings to emerge from this well is that the change in seismic velocities was not found at a boundary marking Jeffreys' hypothetical transition from granite to basalt; it was at the bottom of a layer of metamorphic rock (rock which has been intensively reworked by heat and pressure) that extended from about 3 to about 6 miles beneath the surface. This rock had been thoroughly fractured and was saturated with water, and free water should not be found at these depths!

This could only mean that water which had originally been a part of the chemical composition of the rock minerals themselves (as contrasted with ground water) had been forced out of the crystals and prevented from rising by an overlying cap of impermeable rock. This has never been observed anywhere else.

In addition to the important bearing that this discovery has on the general geophysical sciences, there is a potential economic impact. This water (variously known as "water of crystallization", "primary" water, or "juvenile" water) which originates as an integral part of the rock crystals is very highly mineralized, and is a primary concentrating agent for most ore deposits.

Extras din - http://www.descopera.ro/dnews/12749896-descoperire-incredibila-despre-planeta-noastra-ce-se-afla-in-adancul-pamantului

Noua descoperire contrazice teoria acceptată de unii geologi, care cred că apa a venit pe Terra adusă de comete. Este posibil ca mările și oceanele să se fi format treptat, din apa care a ieșit la suprafața din acest uriaș bazin subteran.

Apa nu se găsește sub una din formele de agregare cu care suntem obișnuiți: lichidă, solidă sau gazoasă. A patra formă de agregare se regăsește în structura moleculară a mineralelor din mantaua terestră.

=> Teoria cosmologica evolutionista conform careia cometele au adus apa pe pamant, e NULA !
68
Teologie si Stiintă / Vârsta Pământului poate fi de cel mult 10.000 de ani
« Ultimul mesaj de neica_nimeni Iunie 06, 2014, 02:35:51 p.m. »
Metoda bazată pe determinarea scăderii câmpului magnetic al pământului, este cea mai acceptata de mediul academic.

Această metodă de datare a varstei Pamantului se bazează pe importantul studiu întocmit de Dr. Thomas G. Barnes, Profesor de fizică la Universitatea El Paso-Texas. Dr. Barnes are numeroase comunicări despre câmpurile electrice și magnetice și în special în domeniul câmpurilor atmosferice ale pământului.

El a urmărit cu atenție măsurătorile făcute în diferite puncte de pe pământ pentru determinarea câmpului magnetic al pământului, și aceasta pentru o  perioadă de 130 ani (perioadă în care aceste măsurători  s-au efectuat cu o anumită acurateță și precizie). Făcând calcule statistice și analizând rezultatele obținute, el a observat că scăderea valorii câmpului magnetic al pământului este exponențială în această perioadă de 130 ani și a dedus că durata scăderii la jumătate a câmpului magnetic este de 1.400 ani (dacă se consideră rata de scădere constantă pe o durată  lungă de timp).

De aici a rezultat că deja acum 7.000  de ani în urmă, câmpul magnetic al pământului a fost de 2 exp. 5, adică de 32 de ori mai puternic ca în prezent. Cu 10.000 de ani  în urmă, câmpul magnetic al pământului ar fi fost tot așa de puternic ca și câmpul magnetic al unei stele (acest lucru fiind puțin probabil și aceasta din cauză că magnetismul stelelor este probabil datorat proceselor termonucleare, care pot stabili și menține un câmp așa puternic).

Prin această metodă de datare, vârsta pământului poate fi de cel mult 10.000 de ani, această datare fiind trecută prima în Tabelul 9.1. și aceasta pentru că este considerată în prezent (atât de savanții  creaționiști cât și de o mare parte din cei evoluționiști), ca una din cele mai moderne și demne de încredere metode de datare a vârstei pământului.

Din această cauză în prezent o mare parte din specialiștii în modelările electromagnetice cât și cei în datarea vârstei pământului au început să facă investigații serioase în această direcție și după cum se pare după comunicările științifice din ultimii 10 ani, aici vor apare încă multe descoperiri interesante.

Extras din cursul de Creaționism științific de la Universitatea Bucuresti: http://ebooks.unibuc.ro/istorie/ioanis/19b.htm
69
Psihologia si psihoterapia ortodoxă / Re: Despre desfrânare
« Ultimul mesaj de neica_nimeni Mai 16, 2014, 01:31:32 p.m. »
Sfântul Maxim Mărturisitorul menționează că noi putem să ne eliberăm de reaua iubire trupească de noi înșine, lepădând frica de durere și pofta de plăcere. Astfel, primind în locul iubirii celei rele de noi înșine pe cea bună și spirituală, despărțită cu totul de grija de trup, nu vom înceta să slujim lui Dumnezeu prin această iubire bună de noi înșine, căutând pururea să ne susținem sufletul prin Dumnezeu.

Deci cel ce nu dorește plăcerea trupească și nu se teme deloc de durere, a ajuns nepătimitor. Căci odată cu acestea și cu iubirea trupească de sine, care le-a născut, a omorât toate patimile ce cresc prin ea și prin ele. Însă, dacă nu este stârpită încă de la începutul ei, iubirea trupească de sine, care este mai mult părută decât adevărată, dă naștere primelor patimi mai generale: al lăcomiei pântecelui, al iubirii de argint și al slavei deșarte.

Când ne referim la lăcomia pântecelui, pătimașul caută cele mai fine, mai gustoase și mai variate mâncăruri. Adăugând la mulțimea bucatelor și licoarea vinului, lacomul cade în trândăvie, pentru că o masă copioasă nu-l îndeamnă la nevoință, nu naște în el dorința de rugăciune și de meditație, ci generează gânduri de curvie, datorită trupului greoi și minții încețoșate.

Referitor la aceasta, Sfântul Isaac Sirul precizează: Iar mișcarea mădularelor de jos ale trupului, care se face fără gândurile mai ascuțite ale plăcerii necuvenite ce se mișcă cu fierbințeală și atrage sufletul fără voie la ticăloșie, se naște fără îndoială din săturarea pântecelui. Cuviosul Isaia Pustnicul, în același sens, spune: Vai nouă că, având trupul ușor lunecos spre păcat, îl ațâțăm prin săturare și moleșeală spre pofte necurate și gânduri murdare și prin ochi primim în inimile noastre săgețile celui viclean, iar prin atingerea trupurilor ne facem cai înfierbântați de iepe și nu ne gândim nici la demnitatea noastră cuvântătoare, nici la frica de chinurile veșnice.

Desfrânarea se înrudește foarte bine cu toate patimile, în special cu cele trupești, fiind născută de lăcomia pântecelui, mergând până la mândrie, dar și invers, pornind de la mândrie spre celelalte patimi, într-un proces reversibil, într-un cerc închis și sufocant al pierzării. Acest lucru îl arată Sfântul Ioan Gură de Aur când spune:… la temelia curviei se află mândria. Adam când a vrut să fie la fel ca Dumnezeu și și-a arătat această dorință prin faptă și-a pierdut simțirea duhovnicească a neprihănirii, a căzut la simțirea trupească a poftei de femeie și prin această poftă s-a alăturat dobitoacelor celor neînțelegătoare și s-a asemănat lor.

Omul stăpânit de demonul trândăviei, poate avea poluții și în stare de veghe, aceasta datorându-se totalei abandonări a luptei împotriva patimii. Când scurgerea este provocată, atunci acea persoană se depărtează de la Sfânta Împărtășanie, iar în restul cazurilor se analizează minuțios pricinile care au dus la poluții. Pe parcursul zilei nu trebuie să cugetăm la nălucirile din timpul somnului de noapte, căci intenția demonilor este și aceasta de a ne pângări cât suntem treji cu cele din vremea nopții.

O formă a desfrânării este lucrarea ei în cadrul unirii dintre cele două sexe, fie că este vorba despre o legătură de acest gen înainte sau în afara căsătoriei, fie în cadrul familiei, și aceasta când unirea dintre cei doi soți nu respectă o disciplină duhovnicească, prin această disciplină înțelegându-se perioadele de post rânduite de Biserică, dar și scopul esențial - o expresie a iubirii mult mai adânci decât o atracție trupească - iubirea duhovnicească, și un mod de concretizare a acestei iubiri prin nașterea și creșterea copiilor.

Înainte și în afara căsătoriei, cele care lovesc grav viața intimă sunt auto-erotismul (masturbarea), căsătoria de probă sau concubinajul, iar în cadrul familiei, căutarea exclusivă a plăcerii erotice, nerespectarea scopului sau a finalității conjugale sau abuzul de sex, nerespectarea unei discipline trupești și conjugale, deviații și comportamente bizare, patologice, pervertite, culminând în crima premeditată a avortului, adulterul sau infidelitatea și divorțul, care sunt moarte sufletească și încălcare gravă a caracterelor căsătoriei: unitatea și indestructibilitatea.

Desfrânarea îl face să trăiască pe cel în care s-a încuibat, într-o lume a fantasmelor, într-un univers ireal, căzut pradă delirului și forțelor demonice. Însă, persoanele unite prin iubire se dăruiesc una celeilalte și se primesc în schimb una pe cealaltă, căci iubirea este dăruire liberă de sine și deschidere spre celălalt. În această comuniune, fiecare dintre ele își îmbogățește și își împlinește întreaga ființă, în toate laturile ei și în toate aspirațiile ei; iubirea este înflăcărată de har și țintește să dobândească Împărăția, și sporind în spiritualizare, îl înalță pe om la infinitul dumnezeiesc.

Cu totul dimpotrivă, desfrânarea vădește o iubire egoistă de sine. Ea îl mărginește pe om la sinele egoist și îl închide cu totul față de ceilalți, împiedicând orice formă de comunicare și schimbul de bogăție ființială, pentru că, stăpânit de ea, pătimașul nu-și urmărește decât propria sa plăcere, nu dăruiește nimic celuilalt, iar de la acela așteaptă să primească numai ce-i cere dorința sa pătimașă. Iar ce dobândește este privit ca împlinirea propriei dorințe, iar nu ca dar al celuilalt; pătimașul și-l însușește pe celălalt care nu este decât un simplu obiect al patimii sale. Desfrânarea îl întemnițează astfel pe om în propriul eu, sau mai precis în lumea mărginită și închisă a sexualității sale trupești, a instinctelor și a fantasmelor, izolându-l cu totul de universurile infinite ale iubirii și spiritului.

Mai multe pe această temă se pot citi aici - Patima desfrânării și biruirea ei în viziunea spiritualității ortodoxe
70
Psihologia si psihoterapia ortodoxă / Re: Despre desfrânare
« Ultimul mesaj de neica_nimeni Mai 15, 2014, 04:49:37 p.m. »
După avva Evagrie Ponticul, desfrânarea este: dorința după felurite trupuri, iar în viziunea Sfântului Nil Ascetul, este cea mai de pe urmă rușine. Sfântul Grigorie Sinaitul, vorbind despre această patimă, o consideră ca ceva ce crește mai mult în partea poftitoare a sufletului și a trupului, deoarece plăcerea ei este amestecată întreagă în toate mădularele.

Patima curviei este începătura, împărăteasa, stăpâna și plăcerea, care cuprinde toate plăcerile, având ca soață trândăvia, care poartă ca o căruță greu de biruit pe căpeteniile lui Satan. Despre ea se spune că este una din prilejurile sau pricinile prin care au intrat patimile în noi.

Făcând referire la patima desfrânării, Sfântul Ioan Gură de Aur este de părere că nu în unirea trupurilor stă necurăția, ci în cugete și în intenția omului. Sfântul Ioan Damaschin, când enumeră patimile trupești, așează patima desfrânării între patimile trupului: Iar patimi trupești – spune el – sunt: iubirea de plăceri felurite, curvia, preacurvia, desfrâul, necurăția, amestecarea sângelui (incestul), stricarea pruncilor, împreunarea cu dobitoacele (zoofilia sau bestialitatea), poftele rele și toate patimile urâte și potrivnice firii

Caracterul patologic și patogen al desfrânării apare destul de evident, putând astfel să înțelegem de ce Sfinții Părinți o numesc adeseori boală și văd în ea o formă de nebunie. Bolnavă și rănită de săgeata poftei desfrânate este inima care vede pentru a se învăpăia de dorință. Tot el o numește boala cea mai rea sau scurt boală și vorbește despre mintea îmbolnăvită de loviturile ei. Sfântul Grigorie de Nyssa o numește boala plăcerii. Desfrânarea este flacără a iadului, căci plăcerea pe care o aduce păcatul este scurtă, dar durerea pe care o produce este veșnică.

Această patimă grosieră mai este definită și ca întrebuințarea patologică pe care omul o dă sexualității sale. Acest lucru îl putem observa din cuvântul grecesc πορνεια (porneia), care înseamnă prostituție și prin care Sfinții Părinți au desemnat toate formele de patimă legate de sexualitate ca desfrâu, adulter, concubinaj etc.

Desfrânarea sau curvia are o lucrare pătimașă variată: ca relație trupească între sexele opuse în afara căsătoriei religioase; relații exagerate fără respectarea perioadelor de post și fără finalitatea nașterii de prunci; relații contra firii între același sex; onania; privitul imaginilor necuviincioase, consimțirea cu gândul la acest păcat, crearea diferitelor scenarii mentale cu referire la desfășurarea patimii, vorbele, glumele și cuvintele ușuratice, triviale și cu dublu înțeles, care constituie aluzii la desfrânare etc.

În concluzie, putem afirma că păcatul desfrânării sau curvia este o nebunie a sexului, o funcție sexuală, o folosire anormală a acesteia, nu spre procreare, ca expresie a iubirii de ființă dintre cele două persoane, ci într-un uz pervertit, spre plăcere și satisfacție trupească personală. Curvia este un abuz de sex.

După Sfântul Ioan Casian, formele desfrânării, sunt:

- actul sexual împreunarea cu un partener;

- masturbația și scurgerea nocturnă, descrise eufemistic ca (desfrânare) fără a atinge o femeie și denumite și necurăție;

- desfrânarea în minte și în inimă.

Atunci când unirea sexuală se produce în afara contextului ei spiritual și se practică numai pentru desfătarea simțurilor, inevitabil ea îl mutilează pe om, pervertind profund ordinea firească a raportului său cu Dumnezeu, cu sine însuși și cu aproapele.

Dorința exclusivă de plăcere sexuală ce caracterizează desfrânarea, pune în mișcare puterea poftitoare a omului și o îndepărtează de Dumnezeu, Care ar trebui să fie scopul ei esențial. Orbit de desfătarea simțurilor pe care i-o produce această patimă, omul se lipsește astfel de desfătarea spirituală cu bunurile cerești. Plăcerea privită ca scop în sine devine pentru om un absolut, care-L exclude pe Dumnezeu și-I ia locul, iar din această pricină se ajunge la transformarea dorinței de absolut, care înainte era îndreptată spre Dumnezeu, într-o dorință exclusiv carnală, pătimașă, impersonală ce devine o formă de autoidolatrie.

Prin desfrânare, omul își face din voluptate un idol. Atunci omul nu mai vede centrul ființei sale în chipul lui Dumnezeu pe care-l poartă în sine, ci în funcțiile sexuale. Într-un anume fel, el se reduce la acestea, tot așa cum cel care este stăpânit de patima lăcomiei se reduce la funcțiile sale gustative și digestive. Astfel, omul se descentrează și viețuiește înstrăinat de sine. Nefiind, așa cum se cuvine, supusă iubirii spirituale, funcția sexuală ajunge să ocupe în om un loc nespus de mare, poate chiar exclusiv, și înlocuiește iubirea cu pofta animalică și instinctivă.

Mai multe pe această temă se pot citi aici - Patima desfrânării și biruirea ei în viziunea spiritualității ortodoxe
Pagini: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10