Mesaje Recente

Pagini: 1 ... 8 9 [10]
91
Teologie si Stiintă / Re: Despre observarea practica a cerului
« Ultimul mesaj de neica_nimeni Iulie 14, 2013, 07:00:39 p.m. »
Dl Mircea Pteancu, bine ati venit pe acest forum. Chiar daca sustineti ca sunteti un astronom "amator" sunt sigur ca stiti foarte multe lucruri interesante despre miscarea corpurilor ceresti. Ce ne puteti spune despre Steaua polara, considerati ca aceasta poate fi observata la fel in ambele sisteme, geocentric sau a-centric?

Tin sa va spun ca sunt partial de acord cu afirmatiile facute de Dvs pe 4 ianuarie 2009, pe un alt forum,

"Lupta conceptuala dintre adeptii sistemului geocentric si adeptii heliocentrismului a fost de fapt lupta dintre aristotelieni si neo-platonicieni. Ironia suprema devine vizibila atunci cand ne dam seama ca, in termeni contemporani, aristotelienii au reprezentat constant linia de gandire rationala, fundamental materialista.

In schimb adeptii heliocentrismului au fost neo-platonici. Novara, profesorul lui Nikolaus Copernic, a fost un neo-platonic. Copernic insusi a fost un neo-platonic inflacarat, ca si multi altii. Ce anume caracteriza gandirea neo-platonica? Raspunsul este simplu: misticismul. Gandirea neo-platonica era patrunsa de misticismul lui Platon, izvorat din cel al lui Pythagora: magia numerelor adica numerologia, animismul si credinta in metempsihoza adica reincarnare, credinta nestramutata intr-o constructie simpla, geometrica si armonica a Universului. Gandirea moderna a preluat si perpetueaza ultimul concept, cel al unui Univers armonic, cu totii o facem, atunci cand vorbim despre Cosmos-care asta inseamna.

Asadar, dupa cum singur declara, Copernic a pornit la demolarea Sistemului Geocentric deoarece nu corespundea conceptiilor neo-platonice. Spus in alti termeni, Sistemul Geocentric nu era suficient de... ocult.

Asadar in acea mareata confruntare a ganditorilor, Sfanta Biserica (Catolica?) a aparat linia gandirii materialiste, logice, rationale iar Copernic si discipolii sai, au pornit la lupta si au atacat din cauze doctrinare, fundamentaliste, pentru a impune o conceptie profund mistica. In nici un caz nu ceea ce noi numim azi stiinta.

Chiar si la noi pe forum a fost exprimata, de multe ori si in repetate randuri, convingerea ca atunci, si de atunci incoace, a fost vorba despre o lupta intre lumina si intuneric, intre stiinta si religie. Ceea ce vedem de fapt este ca stiinta actula s-a nascut ca efect secundar al luptei dintre doua curente de gandire mistica. Poate unora asta le da de gandit."

... cu precizarea ca Sfanta Biserica si Sfanta Traditie ortodoxa au aparat adevarata gandirea patristica referitoare la Cele Sase Zile ale Facerii si nu conceptul pagan de geocentrism, asa cum a fost el expus de Aristotel.
92
Teologie si Stiintă / Despre observarea practica a cerului
« Ultimul mesaj de Mircea Pteancu Iulie 13, 2013, 09:48:04 p.m. »
Va salut in pace pe toti!
Ma chiama Mircea, sunt ortodox, de profesie sunt inginer, am 59 de ani si sunt astronom amator.
Azi m-am inscris pe acest forum si  intreb daca printre voi mai sunt si alti observatori ai astrilor.
In tinerete am fost impregnat de ''spiritul stiintific''.
Acum fac observatii astronomice pentru a contempla Creatia lui Dumnezeu.
De cate ori reusesc o observatie mai dificila, imi fac semnul crucii si multumesc Domnului ca mi-a dezvaluit asemenea lucruri ascunse.
La alte subiecte se discuta lucruri foarte abstracte, foarte inalte.
V-as propune ca aici sa discutam despre observarea practica a cerului, despre obiectele pe care le putem observa si despre cum le vedem cu ochii si cu sufletul.
Astept asadar un semn, un raspuns de la voi.

Mircea
93
"O rog pe legatara mea să mă îngrijească, așa cum a făcut-o și până acum și să mă înmormânteze după datinile creștinești", se arată în testamentul lui Sergiu Nicolaescu.

Biserica Ortodoxă Română ar putea să-i facă slujbă de înmormântare regizorului Sergiu Nicolaescu.

Purtătorul de cuvânt al BOR, Constantin Stoica, spune că dacă testamentul este real, biserica va face slujbă de înhumare, va băga urna într-un mormânt și îi vor pune cruce.
94
Sfânta Traditie ortodoxă / Re: Despre Sfanta Traditie
« Ultimul mesaj de neica_nimeni Martie 18, 2013, 12:21:35 p.m. »
Stelian, nu faci decat sa repeti argumentatia lui primus/secundus ... Daca vei citi cu atentie si de la inceput acest topic, este foarte probabil ca intrebarile tale sa-si gaseasca raspunsul potrivit. Esti liber sa respecti macar "Scriptura", daca cu traditia nu prea te impaci ... este posibil ca peste 1000-2000 de ani de Baptism, sa va referiti si voi la respectarea traditiei "baptiste".
95
Sfânta Traditie ortodoxă / Re: Despre Sfanta Traditie
« Ultimul mesaj de Stelian Martie 18, 2013, 12:09:15 p.m. »
Va multumesc pentru cuvintele frumoase. Doar ca vorbiti in termeni pe care ca om simplu nu-i inteleg. Vreau numai sa ma asigur ca am inteles corect ceea ce sustineti despre Traditie. Inteleg ca "sola scriptura" e o gandire gresita pentru ca o perioada la inceputurile bisericii nu am avut Cuvantul scris. Cuvantul scris a aparut in forma actuala datorita lucrarii Duhului Sfant prin Sfintii Parinti. De aici nu mai vad asa de clar caci nu inteleg de ce nu ne-a fost lasata o carte completa care sa contina si Traditia evitand in acest fel toate aceste scindari in aceste denominatiuni actuale. Si toate aceste modalitati diferite de inchinare. Daca este un singur Mijlocitor intre Dumnezeu si oameni nu ar fi trebuit sa aflu de la El tot ceea ce ar trebui sa stiu? Iar daca Traditia nu contrazice cu nimic Scriptura ci o completeaza atunci pot fi mantuit numai prin ascultarea de Domnul Isus prin tot ce a spus in Evanghelie? Va multumesc frumos daca imi raspundeti la nivelul meu de pricepere.
96
Sfânta Traditie ortodoxă / Re: Despre Sfanta Traditie
« Ultimul mesaj de neica_nimeni Martie 18, 2013, 11:36:41 a.m. »
Stelian,

este cunoscuta viziunea reductionista referitoare la "Scriptura" a tuturor confesiunilor diferite de religia ortodoxa. Subiectul a fost deja discutat, concluziile au fost trase, fiecare ramane pe drumul lui ... si respecta doar ce crede de cuviinta. Din fericire, suntem cu totii diferiti.
97
Sfânta Traditie ortodoxă / Re: Despre Sfanta Traditie
« Ultimul mesaj de Stelian Martie 17, 2013, 09:24:02 p.m. »
Pace frati crestini !
Interesanta discutia dumneavoastra, cu toate ca primus e cam singurel in discutia aceasta. Foarte interesanta. Nu vreau sa contrazic pe nimeni cu nimic si intrebarile mele daca voi avea vor fi puse doar din dorinta de a cunoaste cat mai mult si mai bine calea de urmat. Nu cunosc decat ce este scris in Biblie. Si nu la modul de a cita din memorie vre-un verset. Nu stiam pana acum existenta Sfintei Traditii. Credeam ca biserica se refera la traditia poporului roman. Logic are sens tot ce spuneti aici cu toate ca pentru mine interventia omului in modificarea legii lui Dumnezeu nu mi se pare acceptabila, deoarece eu cred ca omul oricat de bine intentionat ar fi, poate gresi. Nu voi incerca totusi sa imi lamuresc ceea ce nu stiu aici pe forum pentru ca nu am vazut la dumneavoastra decat in mica masura rabdarea de care ar fi nevoie pentru a ma face sa pricep unele taine sa zicem.
98
Intrebări diverse pe teme de larg interes / Re: Geocentrismul si... N. A. S. A.
« Ultimul mesaj de neica_nimeni Martie 08, 2013, 12:38:23 a.m. »
Putem observa ca in explicarea calculului traiectoriei spatiale a navetei Apollo in drumul sau catre Luna, se face referire atat la perspectiva geocentrica cat si la evitarea centurilor de radiatie Van Allen, aici.

Modelul de calcul al traiectoriei navetelor spatiale nu se poate constitui intr-un argument solid in favoarea geocentrismului. Matematica are flexibilitatea de a opera in orice sistem pe care putem sa-l definim cum dorim, inclusiv in sisteme imaginare abstracte si in spatii N-dimensionale (dupa cum stim, Teoria M opereaza intr-un model matematic cu 10+1 dimensiuni).

Cei de la NASA, mentioneaza folosirea modelul matematic geocentric in calcularea orbitelor spatiale, deoarece considera ca este mai simplu si genereaza mai putine erori decat alte modele. Merita citit documentul referitor la calculul traiectoriei navetei Apollo/Saturn V, elaborat de Boeing Company Space Division in 6 octombrie 1969, acesta se poate descarca aici

In pagina de inceput a documentului regasim "This document presents the postflight trajectory for the Apollo/Saturn V AS-506 flight. Included is an analysis of the orbital and powered flight trajectories of the launch vehicle, the free flight trajectories ... Trajectory dependent parameters are provided in earth-fixed launch site, launch vehicle navigation, and geographic polar coordinate systems."
99
Intrebări diverse pe teme de larg interes / Geocentrismul si... N. A. S. A.
« Ultimul mesaj de vdragoslav Martie 07, 2013, 10:39:01 a.m. »
Ati auzit sau vazut pe undeva (eventaul pe internet, ca sa puteti pune un link) discutii cu informatie chiar speculativa (ca doar nu m'astept sa intervina purtatorul de cuvant al A. S. A. N./A. A. S. N. sa "lamureasca" situatia! :> ) despre cum ca pana si NASA calculeaza traiectorii ale corpurilor cosmice - inclusiv cele facute de mana omului - tinand seama de Geocentrism, nicidecum de Heliocentrism? :-?
Eu am asistat pentru scurt timp acum multi ani la o atare discutie, insa nu mi'amintesc cine era implicat, iar Gugl nu prea m'ajuta... :">

Am inceput doar sa citesc de aici, desi nu pare un punct de vedere ortodox. Ii rog pe administratori, daca stiu cartea, sa comenteze!

Aici este niscaiva informatie concreta, probabil...

Desi pare pusa la punct, abordarea de aici nu e suficient de serioasa, tratandu'i "la misto" pe geocentristi.
Atat timp, din perspectiva heliocentristilor, cat toate corpurile ceresti sunt in miscare unele fata de altele, de ce au tupeul sa imi "linisteasca" inteligenta comunicandu'mi ca e suficient, pentru "zboruri de mica distanta" (Pamant - Luna, de exemplu) sa fie introduse doar trei elemente intr'un atare calcul (cele doua plus vehicolul spatial), cand odata atinsa "prima viteza cosmica", reperul Terrei este insignifiant, "vanturi" extrem de puternice putand pierde nava in spatiu!..
Si mai sunt si gata sa accepte, "triumfatori" (adica cu atitudine superioara, din mandria exagerata), despre calculatorul meu de-acasa cum ca e mai potent decat ce-avea NASA in saizeci si ceva!.. Deci cum au ajuns pe Luna cu aparatura cu lampi?..? :-? :)) X-( ;;)
100
Sfânta Traditie ortodoxă / Re: Despre Sfanta Traditie
« Ultimul mesaj de neica_nimeni Martie 04, 2013, 04:08:47 a.m. »
În ziua de 28 februarie 2013, la Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Dintre hotărârile luate menționăm:

- Oficierea Tainei Botezului și a Tainei Cununiei numai în bisericile parohiale cu respectarea rânduielilor liturgice pentru păstrarea sacralității și solemnității acestor Sfinte Taine

- Sprijinirea de către parohii a familiilor defavorizate, cu venituri reduse, cu mulți copii, cu persoane bolnave sau a vârstnicilor cu venituri mici prin a nu le solicita acestora contribuții bănești pentru slujbele de înmormântare

Preluare din Basilica
Pagini: 1 ... 8 9 [10]