Mesaje Recente

Pagini: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Teologie si Stiintă / A plagiat Einstein ?
« Ultimul mesaj de Admin Mai 09, 2016, 03:52:43 p.m. »
Articol de Emil Goga

În 1999 analizele științifice și istorice despre nașterea teoriei relativității au condus la concluzia clară că adevăratul creator al teoriei a fost Henry Poincare și că lucrarea lui Einstein a fost un plagiat. Este greu de înțeles cum Einstein a elaborat o teorie de asemenea amploare în doar câteva săptămâni în condițiile în care  anterior nu publicase nimic în acest sens.

În ultimii ani au fost descoperite două noi elemente semnificative:

a) absența recenziilor a două texte majore a  teoriei lui Poincare în Analele de Fizica germane, în ciuda meticulozității nemțești, a altor trei texte despre studiile sale din 1905, fiind recenzate doar diverse texte științifice de mai mică importanță.

b) ignorarea aparent deliberată a trei studii majore despre relativitate prezentate de fizicianul francez la seminarul “teoria electronului”, organizat în iunie/iulie 1905 la Universitatea din Gottingen. Primul text reprezintă faimoasa notă relativistă către Academia din Paris despre dinamica electronilor, al doilea era memorandumul trimis lui Hendrik Lorentz în mai 1904 iar al treilea descria  principiile relativității susținute de Poincare la Conferința  Mondială de Știinte din Saint-Louis, din septembrie 1904. Mai mult de atât, în ianuarie 1905, Societatea de Matematică din Göttingen a organizat un seminar tocmai despre teoria relativității enunțată de Poincare.

Apariția acestei situații trebuie însă căutată în relațiile tensionate existente între Franța și Germania la începutul secolului XX. David Hilbert, invidios pe descoperirile lui Poincare a decis să reacționeze, organizând o mașinațiune cu scopul de a oferi Germaniei laurii muncii francezului. Iar cum riscurile se dovedeau a fi imense, era nevoie de o persoană  care să și le asume. Acea persoană a fost un mărunt funcționar la Oficiul de patente și brevete din Berna, Albert Einstein.

Universitatea din Gottingen, la care au studiat Gauss, Riemann sau Lejeune-Dirichlet era considerată la acea dată polul mondial al matematicilor și al cercetărilor științifice. În 1905 universitatea se afla sub conducerea lui David Hilbert, un matematician de prim rang. În acel an premiul Bolay pentru matematică a fost pierdut de Hilbert în favoarea lui Henry Poincare, lucru care a născut o imensă frustare în mediile academice germane. Arnold Sommerfeld,  Herglotz și Wiechert au încercat pe parcursul toamnei lui 1904 și iernii următoare să publice trei lucrări despre electronul superluminic, electronul care se mișcă cu o viteză superioară luminii in vid, în jurnalul universității.

Sommerfeld, fizicianul care a îmbunătățit modelul de atom descoperit de Niels Bohr pentru a fi compatibil cu relativitatea și mecanica cuantică, a publicat chiar și într-o revistă olandeză un studiu în care concluziona că ”transformările lui Lorentz”, o ipoteză revoluționară a cunoscutului fizician olandez, nu poate fi folosită.  În aceste condiții, în mijlocul pregătirilor pentru seminarul din vara lui 1905, a apărut nota lui Poincare care postula clar și argumentat: nici un corp  material nu poate depăși viteza luminii în vid. David Hilbert s-a văzut astfel obligat să prezerve autoritatea instituției pe care o conducea, luând trei decizii extreme de importante:

– să ignore sistematic studiile lui Poincare și cele adiacente lor.

– să solicite ajutorul lui Max Planck, directorul Analelor de Fizica, o publicație deosebit de influentă, ca notele lui Poincare să nu apară în rubricile acesteia.

– să caute un german care să-și asume riscurile unui eventual proces prin publicarea rezultatelor lui Poincare sub semnătura sa. Acesta s-a numit Albert Einstein iar motivațiile pentru care el a fost cel ales au fost, se pare, următoarele:

- a plagia ceva implica automat excluderea din mediul științific, ori Einstein era un simplu funcționar fără veleități

- Hermann Mincovski, evreu lituanian și șef al departamentului de matematici din cadrul universității îl cunoștea pe Einstein, pe care l-a avut elev între 1896-1900.

- Max Planck și Einstein au corespondat o vreme despre teoria cuantică.

- Einstein a scris între anii 1902-1904 diverse lucrări despre termodinamică, părând că ar avea anumite cunoștiințe în acest domeniu.

– Soția sa, Mileva Marici era o fiziciană respectată.

Manipularea a funcționat iar pentru Einstein a însemnat o incredibilă șansă de a-și promova și propriile idei, cunoscute la Gottingen și Berlin ca fiind la rândul lor plagiate și  care nu-și găsiseră susținere până în acel moment. În toamna lui 1905, imediat după publicarea așa-ziselor teorii ale lui Einstein, Max Planck organizează un colocviu internațional în care îl numește pe acesta ”noul Copernic”.

Adevăratul Einstein

Albert Einstein era departe de a fi un geniu. Considerat retardat mintal din cauza incapacității sale de a vorbi până la vârsta de 5 ani, încă din primii ani de școală el a dovedit slabe calități. La vârsta de 15 ani, a părăsit băncile școlii fără nici o diplomă.  Einstein însuși recunoștea într-un ziar al scolii că e lipsit de imaginație și abilități practice. În 1895 pică un simplu examen de intrare la Politehnica din Zurich, singura instituție care nu cerea dovada absolvirii cursurilor liceale. Examenul era constituit din probleme de matematică, pe care Einstein nu le-a putut rezolva.

A urmat o școală economică mai modestă, la Aarau, sperând ca după absolvire să prindă un post academic. Incapabil să finalizeze cursurile unei școli, cum și-ar fi dorit, și descurajat de recomandările profesorilor de a nu-și continua studiile, se angajează, cu ajutorul unui coleg și  prieten,  Marcel Grossman, viitor co-autor al teoriilor sale, la Oficiul de Patente din Berna.
A fost angajat ca expert tehnic gradul trei, abia în 1906, la un an după elaborarea celebrelor sale lucrări, fiind ridicat la gradul doi. Activitatea sa în cadrul oficiului nu era, cum s-ar putea crede, bazată pe fizici cuantice sau teorii ale fizicii, ci viza revizuirea zilnică a documentației tehnice a diferitelor patente.

A lucrat la oficiu până în 1909, perioadă în care a încercat fără succes să prindă o poziție în cadrul unei universități. Surprinzator, în condițiile unui program încărcat, fără acces la orice lucru asociat unei lucrări academice, Einstein a elaborat în timpul său liber patru eseuri despre mecanica cuantică pe care le-a publicat în 1905. Neputând să ofere o justificare a acestei situații, Einstein lăsa să se înțeleagă că o parte din idei i-au venit în somn și că documentele care au condus la dezvoltarea tezelor sale s-au pierdut din cauza războiului, deși acea perioadă o petrecuse într-un stat neutru, Elvetia.

Abia în 1909 Einstein primește un post universitar insignificant, profesor asociat de fizică teoretică la Universitatea din Zurich, adevărata sa carieră constând în cea de jurnalist la o publicație evreiască, timp de alți 10 ani. Căsnicia cu Milena Marici a durat până în1919, iar cei doi baieți rezultați au fost diagnosticați ca ambii suferind de schizofrenie, o boală ereditară. Pe lângă Poincare, Einstein s-a mai “inspirat” și din studiile lui Hendrik Lorentz, Olinto di Pretto, care în 1903, publica în revista științifică Atte, celebra formulă e=mc2, Heinrich Hertz sau scoțianul James Maxwell. În 1953, Edmund Whittaker publică o carte, ”Teoria relativității lui Lorentz și Poincare”, în care demonstrează cu documente cum s-a dezvoltat teoria, istoria sa precum și sursele primare plagiate de Einstein în lucrările sale. Reactia acestuia, încă în viață, la acuzele aduse a fost aceeași cu aportul său real în domeniul fizicii: inexistentă.

Nota:
Vedeti si Le Plagiaire du Siècle

______________________

Ce se invata la scoala azi ?

Gravitația este o deformare a spațiu-timpului datorată prezenței unei mase într-un anumit loc.

Gravitația este un lucru ciudat, mai ales că nu s-a descoperit o particulă purtătoare de forță. Fiecare forță cunoscută are o particulă ce transmite acea forță către mediul înconjurător cum sunt fotonii pentru interacțiunile electromagnetice, bosonii W și Z pentru forța nucleară slabă și gluonii pentru forța nucleară tare. Dar pentru gravitațe ce avem? Oamenii de știință caută gravitonii, presupusele particule ce transmit forța gravitațională.

Curbura spațiu-timpului este cea care permite apariția gravitației. Un lucru greu de înțeles este faptul că în prezența obiectelor masive timpul este curbat spre corpurile masive (va apărea o accelerație a obiectelor către acel corp masiv) și orice se mișcă în timp spre înainte va avea o traiectorie ce va duce către corpul masiv. Când se discută de curbura spațiu-timp, atunci când ești în mișcare, timpul are o pondere mult mai mare în realizarea acestei curburi decât spațiul, dovadă că Pământul curbează spațiul cu 1 cm, dar curbează mult mai mult timpul în cazul discutat, adică o parte din 10^9 (ori la fiecare secundă, vezi o dilatare a timpului de 1 nanosecunde numai pentru simplul fapt că ești pe suprafața Pământului).

Apare întrebarea: dacă nici lumina nu poate scăpa dintr-o gaură neagră, atunci cum de gravitația găurii negre se transmite în jur? Ei bine, de aici aflăm că întrebarea nu are sens, pentru că gravitația este o curbură a spațiu-timpului datorită prezenței unei mase într-un loc anume, așa că nu radiază în același mod în care am crede că o face lumina.

Este clar, nu ?
22
Teologie si Stiintă / Re: Gravitația nu există, este doar o iluzie !
« Ultimul mesaj de Admin Martie 08, 2016, 11:23:16 p.m. »
Am auzit de curand ... ca traiectoria tuturor meteoritilor care cad spre Pamantu ar fi indreptata spre EST.

Dar daca Pamantul se invarte in jurul axei proprii, nu ar trebui ca aceasta traiectorie a meteoritilor, sa fie indreptata spre VEST ?

Prefer sa va dau citatul in engleza si sursa:

"24. Meteors, after entering the terrestrial atmosphere at about 200 km above the ground, are violently displaced toward the East. These displacements of the meteors are usually ascribed to winds blowing in the upper atmosphere. The atmospheric pressure at a height of 45 km is supposed to be but “a small fraction of one millimeter of mercury.” On the other hand, the velocity with which the meteors approach the earth is between 15 and 75 km per second, on the average about 40 km per second or over 140000 km per hour. If winds of 150 km per hour velocity were permanently blowing at the height where the meteors become visible, it would not be possible for such winds of rarefied atmosphere to visibly deflect stones falling at the rate of 140000 km per hour."

Sursa: Cosmosul fara Gravitatie

Aceasta miscare spre EST a meteoritilor poate fi considerata o dovada ce contrazice rotatia Pamatului in jurul axei proprii  ?

P.S.
Sa nu uitam ca si umbra Lunii reflectata pe Pamant in timpul eclipsei de Soare, de maine (9 martie 2016), are o traiectorie la fel de anormala, spre EST ... in totala neconcordanta cu miscarea de rotatie a Pamantului in jurul axei proprii.

Pentru detalii accesati: Umbra Lunii la Eclipsa de Soare 
23
Am trimis mailuri mai multor site-uri și bloguri orthodoxe, rugându-le să ajute la promovarea site-ului și a forumului, sper să nu fi bătut la uși închise, e o imensă nevoie ca o parte cât mai mare dintre credincioșii români să intre în contact cu munca voastră extraordinară. Doamne-ajută fraților!
24
Sfânta Traditie ortodoxă / Scrisoare către studenții theologi despre filosofia Creștină
« Ultimul mesaj de Admin Ianuarie 28, 2016, 10:44:55 p.m. »
Extras din Sf Nicolae Velimirovici - Simboluri si semne:

În mai multe rânduri, mi-ați pus întrebarea: „Are Creștinismul filosofia sa proprie sau nu are?” 
La Istoria filosofiei v-au învățat că filosofi Creștini pot fi numiți Descartes, Kant, Leibniz, Berkeley, James, Soloviov și alții.
Ați auzit că scolastica Romană l-a adoptat pe Aristotel ca filosof oficial, cu toate că învățătorul bisericesc apusean Tertullian a  zis: „Filosofii sânt patriarhii ereziei.”

Pe voi însă v-a tulburat marea lipsă de  conglăsuire dintre acești filosofi în problemele existențiale.
Cum pot fi ei numiți „filosofi Creștini” de vreme ce nu au aceeași învățătură despre Dumnezeu, despre suflet, despre natură?

„Ca toți aceeași să grăiți,” poruncește Apostolul, „și să nu fie între voi dezbinări, ci să fiți întemeiați într-un gând și într-o
înțelegere” (I Cor. 1:10). Voi știți că descoperirea Creștină este fără greșeală, nici măcar o iotă din ea.

Cum ar fi cu putință atunci ca filosofia, care s-ar fi ivit din această credință, să fie plurală, nu singulară, nu una, ci mai multe?
Și încă cu asemenea nepotriviri și contradicții între afirmații!


La întrebarea voastră, eu v-am răspuns: Creștinismul are înțelegerea sa aparte despre viață și despre lume, organică și sistematică, însă deosebită de toate filosofiile omenești. Și atât. Dar v-am făgăduit că, odată și odată, o să vă înfățișez mai pe larg această concepție Creștinească.
25
Intrebări diverse pe teme de larg interes / Re: Promovarea online a forumului și site-ului.
« Ultimul mesaj de Admin Ianuarie 22, 2016, 11:41:37 a.m. »
Va multumim pentru sfaturi si pentru aprecieri. Daca Dvs doriti sa va ocupati de promovarea saitului si a forumului hexaimeron in mediul on-line va rugam sa o faceti si VA MULTUMIM anticipat pentru acest lucru. Doamne ajuta !
26
Intrebări diverse pe teme de larg interes / Promovarea online a forumului și site-ului.
« Ultimul mesaj de AndreiRO91 Ianuarie 16, 2016, 01:55:43 p.m. »
Vă salut cu dragă inimă fraților, Doamne-ajută! Observând lipsa de activitate a forumului, m-am hotărât să vă întreb de ce nu încercați să luați legătura cu restul blogurilor Orthodoxe? Sunt atâtea care ar putea promova site-ul și forumul : cuvântul ortodox, gânduri din ierusalim, apologeticum, doxologia, ortodox.md, ortodoxia tinerilor, pemptousia etc. E mare păcat că majoritatea credincioșilor nici măcar nu au auzit de extraordinarul vostru site, ce să mai vorbesc de subiectele pe care le-ați abordat cu succes aici.
Eu am recomandat personal mai multor persoane, dar tot e puțin, este nevoie de promovare cât mai multă în toată blogosfera Orthodoxă din țară. Cred sincer că acest site\forum e unic nu doar în țara noastră, ci poate chiar în mai toată lumea Orthodoxă, din păcate, ceea ce este foarte trist și extrem de regretabil, căci știm cu toții că teoriile cosmogonice ale științei moderne sunt principală armă a ateilor în lupta de a-i sminti pe cât mai mulți dintre creștini, iar tocmai, munca voastră de aici este singura contrapondere cu adevărat creștină la înșelările lor raționalist-atee, evoluționiste etc.
27
Teologie si Stiintă / Punctul de fierbere al apei
« Ultimul mesaj de Admin Ianuarie 07, 2016, 01:12:46 p.m. »
Punctul de fierbere al apei la presiunea de o atmosferă fizică (101325 Pa) este foarte aproape de 100 °C. Presiunea atmosferică scade cu altitudinea și astfel și temperatura la care fierbe apa scade. De exemplu, pe vârful Everest (8848 m) apa fierbe la 69 °C.

Una din ipotezele evolutioniste referitoare la aparitia apei si implicit a vietii pe Pamant a fost ca in miliarde de ani, Pamantul ar fi fost "bombardat" de milioane de "comete" care ar fi adus apa pe Pamant ... aceasta ipoteza fiind anulata in urma ultimelor descoperiri stiintifice:

"Cercetătorii au așteptat cu sufletul la gură analiza apei de pe 67P/Churyumov-Gerasimenko încă din august 2014 când satelitul Rosetta a sesizat cometa.  Momentul istoric în care robotul Philae a aterizat pe cometă i-a entuziasmat și mai mult pe oamenii de știință care sperau că vor afla originea oceanelor lumii. Una dintre ipoteze este că apa de pe Pământ provine de pe comete...

Primele rezultate au sosit, iar ele arată că nu cometele ar fi răspunzătoare pentru aducerea apei pe Terra. Apa de pe Pământ nu se potrivește cu apa de pe 67P, ceea ce îi face pe cercetători să arate cu degetul spre alți posibili suspecți: asteroizii. Unii oameni de știință spun, însă, că această concluzie e cam pripită și că e nevoie de mai multe informații pentru a elimina cometele de pe listă.

Știința presupune că acum aproximativ 4,6 miliarde de ani Pământul s-a născut având deja apă, dar era așa fierbinte că orice altceva ar fi fiert. Astfel că există altă sursă pentru apa din oceane care reprezintă 70% din tot Pământul. Coliziunile cu resturile formării sistemului solar – cometele și asteroizii – ar fi responsabile pentru aducerea apei și compușilor organici pe Pământ. De aceea, principala misiune a satelitului Rosetta a fost să compare vaporii de apă din jurul cometei 67P și cu apa de pe Pământ.

Instrumentul ROSINA al satelitului Rosetta a analizat proporția de hidrogen și deuteriu (o formă de hidrogen cu un neutron în plus) din apă. Pe Pământ, majoritatea moleculelor de apă sunt formate din doi atomi de hidrogen și unul de oxigen, dar uneori un deuteriu înlocuiește un hidrogen. Deși aceste molecule au aceleași proprietăți fizice cu H2O, ele sunt puțin mai grele. Proporțiile de apă grea și apă ușoară sunt importante pentru că nu se schimbă, rămân așa perioade mari de timp.

Cercetătorii măsoară aceste proporții de pe mai multe obiecte din spațu, printre care asteroizi și comete. Până acum proporția de hidrogen/deuteriu a fost măsurată pe 11 comete, doar una dintre ele prezentând asemănări cu Pământul, cometa 103P/Hartley 2.
Rosetta a descoperit că proporția de hidrogen/deuteriu este de trei ori mai mare pe 67P decât în oceanele lumii și pe Hartley 2." 


Este evident ca conditia necesara pentru ca apa sa existe in stare lichida pe Pamant este sa existe presiune atmosferica.
Dar ca sa existe presiune atmosferica ar fi fost nevoie ca apa aflata in stare lichida sa se fi evaporat. Dar apa nu putea exista in stare lichida pe Pamant fara sa existe presiune atmosferica. Observati ca suntem intr-un cerc vicios ?

Prin urmare, cum a aparut apa pe Pamant ? Dar viata ? Haotic, influentata de schimbarile de mediu si imprejurarile istorice ?
28
Psihologia si psihoterapia ortodoxă / Re: Depresia ca patima si ca boala
« Ultimul mesaj de neica_nimeni Septembrie 30, 2015, 04:23:48 a.m. »
Boala și tămăduirea sufletului în tradiția ortodoxă - Mitropolit Hierotheos Vlachos,

o carte care abordeaza in profunzime subiectul acestui topic.
29
Teologie si Stiintă / Re: Cosmologia ortodoxa vs Teoria M
« Ultimul mesaj de neica_nimeni Septembrie 30, 2015, 03:05:37 a.m. »
In acest moment se considera de catre comunitatea stiintifica ca big-bang-ul a fost rezultatul ciocnirii mai multor gauri negre aflate in universuri paralele. Prin urmare cercetatorii considera ca universul a preexistat dintotdeauna si astfel de fapt el nu are un inceput. Aceasta teorie a mai fost articulata si combatatuta cu brio inca de acum doua mii si ceva de ani ...
30
Teologie si Stiintă / Re: Stele indepartate
« Ultimul mesaj de neica_nimeni Septembrie 30, 2015, 02:53:37 a.m. »
Stiinta s-a relativizat atat de mult incat nici macar nu mai vorbesc aceeasi limba astrofizicienii intre ei. Unii declara ca nu este posibil ca stelele indepartate aflate la marginea observabila a universului sa mearga cu viteze mai mari ca viteza luminii iar altii spun in baza masuratorilor ca se misca cu viteze sensibil egale si astfel se neaga expansiunea universului.

Revenind la subiectul topicului, noi ce vedem noaptea pe cer este real sau este doar o aparenta, si nu ma refer la miscarea aparenta ci la existenta stelelor pe care le vedem pe Cer la care se refera si Eminescu in "La steaua". In viziunea creationista, ceea ce vedem este real si exista in acelasi timp cu observatorul. In viziunea stiintifica evolutionista, se pare ca tot ce vedem pe cer nu este adevarat. Pana la urma se ajunge tot la o chestiune de credinta si de raportare la un sistem de valori.

Daca sunt creationist si cred cum spune Scriptura ca din nimic Dumnezeu a facut totul in sase zile, atunci pe cale de consecinta pot sa consider ca Universul nu este in expansiune, ca stelele de pe cer au fost facute sa ne calauzeasca si sa fie semne ca sa deosebeasca anotimpurile zilele si anii, deci sunt reale.

14. Și a zis Dumnezeu: "Să fie luminători pe tăria cerului, ca să lumineze pe pământ, să despartă ziua de noapte și să fie semne ca să deosebească anotimpurile, zilele și anii,
15. Și să slujească drept luminători pe tăria cerului, ca să lumineze pământul. Și a fost așa.
16. A făcut Dumnezeu cei doi luminători mari: luminătorul cel mai mare pentru cârmuirea zilei și luminătorul cel mai mic pentru cârmuirea nopții, și stelele.
17. Și le-a pus Dumnezeu pe tăria cerului, ca să lumineze pământul,
18. Să cârmuiască ziua și noaptea și să despartă lumina de întuneric. Și a văzut Dumnezeu că este bine.
19. Și a fost seară și a fost dimineață: ziua a patra.


Daca sunt naturalist, relativist sau "umanist" atunci consider ca tot ce vad este fals, ca viata e doar suferinta si ca distrugerea definitiva este singura solutie. O sa fim inghititi de gaurile negre, gaurile negre or sa se inghita intre ele si o sa dispara luminaaa.
Vedeti unde ajungem ? Cineva vrea cu orice pret sa stinga lumina ... cam aici se ajunge.

1. La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul.
2. Și pământul era netocmit și gol. Întuneric era deasupra adâncului și Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor.
3. Și a zis Dumnezeu: "Să fie lumină!" Și a fost lumină.
4. Și a văzut Dumnezeu că este bună lumina, și a despărțit Dumnezeu lumina de întuneric.
5. Lumina a numit-o Dumnezeu ziuă, iar întunericul l-a numit noapte. Și a fost seară și a fost dimineață: ziua întâi.
Pagini: 1 2 [3] 4 5 ... 10