Abordarea ortodoxă > Teologie si Stiintă

Satelitii geostationari, Coriolis, pendulul lui Foucault, etc.

(1/7) > >>

Andrei:
Ma bucur foarte mult ca am descoperit acest forum. Urmaresc site-ul dvs. de multa vreme. Am o intrebare care ma nedumereste.
Ca si crestin ortodox, vreau sa cred ca pamantul e centrul universului si ca soarele se roteste in jurul lui.

Ni se aduce insa mereu inaintea ochilor argumentul ca satelitii geostationari nu ar putea sa stea pe orbita pamantului daca acesta nu s-ar roti si ca satelitii sunt astfel mentinuti prin echilibrul intre atractia gravitationala si forta centrifuga. De asemenea stim ca acesti sateliti se situeaza mereu deasupra aceluiasi punct de pe suprafata pamantului motiv pentru care sunt numiti "geostationari". In acelasi timp, parintii bisericii au vorbit despre faptul ca pamantul, ca salas al omului si ca loc unde S-a intrupat Dumnezeu, unde S-a rastignit si a inviat, este centrul universului.

De aceea va intreb cu dorinta sincera de a afla adevarul: ce explicatie alternativa avem noi crestinii pentru existenta satelitilor geostationari ? Ce-i face de fapt sa se mentina acolo si sa fie mereu deasupra aceluiasi punct de pe pamant, fara ca ei sa cada datorita atractiei gravitationale.

Marturisesc ca am cautat pe site-ul dvs. o explicatie, am gasit ceva, insa poate din cauza putinelor mele cunostinte de astronomie si fizica, nu am inteles suficient. Va rog, daca puteti, sa-mi oferiti un raspuns cat mai clar si mai pe inteles pentru un om ca mine care nu are cunostinte in domeniul astronomiei si fizicii. Multumesc anticipat.

Andrei:
Mai este un argument teologic pentru faptul ca pamantul ar fi in centrul universului.
Am gasit acest argument intr-o frumoasa poezie a lui Unamuno, ganditorul basc, vesnic preocupat de nemurirea crestina. Caci asa cum toata lumea a fost facuta pentru om si implicit pentru acest salas al omului care este pamantul, tot asa, ca un fel de replica inversata, aici, pe acest pamant, insusi Dumnezeu inomenit S-a daruit pentru intreaga lume.
Iata si versurile poeziei (le transcriu doar pe ultimele):

"Pivot era a universului rotire
pus in Terra noastra; fidel contrast
al Omului Dumnezeu si a Lui daruire.

Copernic, Copernic, ai luat
credintei umane cea mai inalta menire,
speranta la moarte ai condamnat."

Eu refuz sa cred ca ni s-a luat speranta.
Astept cu incredere un raspuns de la dvs. la intrebarea mea.

PlatonP:
@Andrei!

Se vede că de fapt sunt două întrebări, e drept legate între ele.

Din câte îmi pot da seama, problema Pământului geocentric și geostaționar îți este cumva clară, nedumeririle apar cu privire la sateliții geostaționari.

Acum, detaliile științifice fizico-tehnice ale funcționării lor se pot găsi în diverse locații pe net, inclusiv pe site-ul hexaimeron. Dacă ele nu ți s-au părut suficiente, amintește-ți că ar fi două noțiuni distincte:

- În sistemul "geo" putem vorbi de sateliți "geo staționari", adică cei ce-și păstrează poziția față de un Pământ nemișcat;

- În sistemul "helio", ar trebui numiți sateliți "geo sincroni", deoarece ca să fie stabili într-un punct, ei ar trebui să se sincronizeze cumva cu cel puțin una din "mișcările" Pământului, anume, cea zilnică de rotație în jurul axei sale.

Dar nu e numai aceea, ci și cea de revoluție anuală în jurul sorelui, care totuși ar trebui să se simtă în 24 de ore.

+ cea pe care o "efectuează" împreună cu întregul "sistem solar" în jurul centrului galactic, care și ea ar trebui să se simtă în 24 de ore. Cum se sincronizează acei sateliți în sistemul helio/acentrist este o enigmă de și mai mari proporții, crezi că reușești să ne-o explici convingător științific?

Dacă te pasionează acest aspect, caută explicațiile științificilor, expune-le aici, și să vedem împreună dacă ele stau în picioare...

Andrei:
Multumesc pentru raspuns.
Si eu m-am intrebat de multe ori cum se sincronizeaza acei sateliti si cu "miscarea" anuala a pamantului.
Si mie mi se par explicatiile acentriste ale cosmologiei contemporane insuficiente.
De aceea nici nu am mai adus in discutie celelalte asa-zise argumente ale lor, forta Coriolis si pendulul lui Foucault, deoarece ambele fenomene pot fi explicate si in cadrul unui pamant fix, nemiscat.

As vrea doar sa mai aduc un citat din marele matematician francez Henri Poincare care spune:
"Ipoteza ca pamantul se invarteste in jurul soarelui e doar mai comoda decat ipoteza contrara, dar cu nimic mai adevarata."

Andrei:
Am 2 intrebari la care nu cunosc raspunsul si pe care poate nu le inteleg cum trebuie.
Poate ca premisele mele sunt gresite.
Prima intrebare e legata de modul in care se mentin satelitii geostationari pe orbita lor, ramanand nemiscati fata de pamant dar si fara sa cada inapoi. Pentru ca satelitii sa ramana deasupra aceluiasi punct de pe pamant, adica nemiscati, la fel ca pamantul, dar si fara sa cada inapoi, ar trebui ca atractia gravitationala sa devina zero, incepand de la un anumit nivel in sus. Satelitii trebuie astfel plasati deasupra acestui nivel pentru ca ei sa nu mai sufere influenta atractiei gravitationale.
Daca eu nu inteleg ceva bine va rog sa ma corectati, deoarece doresc sa inteleg.
Putem deci admite ca de la un anumit nivel in sus, atractia gravitationala nu-si mai face simtita prezenta, astfel ca satelitii raman suspendati si nemiscati deasupra pamantului.
Dar atunci apare o a doua intrebare. Din cate am inteles eu ( sau poate ca nu am inteles corect ), satelitii sunt lansati pe orbita la o anumita viteza. Insa daca ei sunt lansati la o anumita viteza, ce anume ii face sa se opreasca si sa stationeze deasupra aceluiasi reper de pe suprafata pamantului ? Daca la acea inaltime, atmosfera pamantului nu mai exista si in consecinta nu mai are ce sa ii franeze, ce anume totusi in face sa se opreasca si sa ramana in repaus ?
Daca nu am inteles corect va rog sa ma ajutati.
Astept raspunsurile dvs. la cele 2 intrebari si va multumesc anticipat.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina urmatoare

Du-te la versiunea completa