Abordarea ortodoxă > Teologie si Stiintă

Cosmologia ortodoxa vs Teoria M

<< < (2/2)

PlatonP:

--- Citat din: neica_nimeni din Decembrie 07, 2012, 02:26:24 p.m. ---Va prezint mai jos cateva citate  din John F. Haught un teolog romano-catolic si cercetator principal la Centrul Teologic Woodstock de la Universitatea Georgetown.

In acest moment ca rezultat al cosmologiei Big-Bang, pare ca stiinta nu va putea niciodata sa ridice cortina din fata misterului creatiei. Pentru omul de stiinta care a trait cu credinta in puterea ratiunii, povestea se incheie ca un vis urat. El a escaladat muntii ignorantei si se afla pe punctul de a cuceri varful cel mai inalt, dar, in timp ce se straduieste sa treaca de ultima stanca, el este intampinat de un grup de teologi care stateau acolo de secole."

--- Terminare citat ---

Se pare că aici e o voce cu ceva mai mult bun simţ din rândul teologilor catolici.

Noi mărturisim însă deschis şi fără ocolişuri: Facerea lumii, deci şi apariţia vieţii şi a omului a fost, este şi va rămâne în veci o minune şi o taină a lui Dumnezeu!

Vorba lui Lucian Blaga:

"Eu nu strivesc corola de minuni a lumii,
Şi nu ucid cu mintea tainele ce le-ntâlnesc, în calea mea...", deci în macro sau microcosmos, sau chiar şi în cele din jurul meu.

Aşa încât zadarnic se străduieşte "ştiinţa" să pătrundă  :o şi să înţeleagă aceste taine, sau să explice "cum funcţionează" aceste minuni.

Şi pentru că nu o poate face suplineşte aceste neputinţe prin născocirea/inventarea de tot felul de ipoteze, modele şi teorii cel mult fantastice şi nu ştiinţifice, pe care ni le impune apoi prin mijloacele puterii politice, financiare, ale învăţământului obligatoriu, mass mediei şi literaturii, filmelor etc.

Şi mai trist şi păcătos este faptul că unii dintre noi - ai bisericii - ne alăturăm acestui demers, făcând ca Faust un "pact cu diavolul" fie din neputinţa de a ne opune, fie din nepăsare sau lene, fie din laşitate, sau, ce e cel mai rău - din oportunism, şi obţinere de avantaje sociale şi materiale...  :-[

neica_nimeni:
Am vazut in seara asta (8 septembrie 2015) un documentar pe Discovery Science numit "Cum functionează Universul - Episodul 2 : Gaurile Negre" in care am aflat cu surprindere ca noua teorie stiintifica considera ca in fiecare centru galactic exista cate o gaura negra masiva si implicit universul este plin de gauri negre ... din asta rezultand ca universul, comentau ei, ar fi aparut prin ciocnirea mai multor gauri negre intr-un spatiu cu o infinitate de dimensiuni si nu doar 11 asa cum ne spunea "noua" Teorie M.

Desigur, fiecare este liber sa creada ce doreste ... dar sa crezi ca totul a plecat de la o infinitate de gauri neagre care prin ciocnire au produs Big-Bang-ul este deja sminteala curata. Ca unii au o imaginatie atat de bogata si bazata doar pe dorinta lor acerba de a demonstra cu tot dinadinsul ca Dumnezeu pentru ei nu exista ... asta tine de credinta fiecaruia.

O sinteza a viziunii stiintifice despre gaurile negre si noua teorie o gasiti aici: Gaura neagra – Cel mai misterios fenomen din univers

Pe scurt, gaura neagra si gravitatia stau la baza formarii universului in noua viziune stiintifica. Ca nimeni nu stie ce anume e gravitatia si nici ce este gaura neagra ... sa ne facem ca nu observam. Probabil ca gaura neagra sta si la baza gravitatiei ...

Liviu:
Stiinta inseamna: observatie, studiere, testare demonstrare. Ceea ce se intampla cu asazisele teorii stiintifice, de fapt solicita o mai mare credinta din partea publicului decat o face religia in sine Si totul a pornit din momentul in care Albert Einstein, pe baza teoriei relativitatii a ajuns la concluzia ca universul are un inceput. Inceputul universului a fost cauzat, Incercarea de a include cauza in efect contrazice dogmele stiintifice. Stiinta trebuie sa ajunga la concluzia ca nu poate gasi cauza aparitiei universului in efect.

neica_nimeni:
In acest moment se considera de catre comunitatea stiintifica ca big-bang-ul a fost rezultatul ciocnirii mai multor gauri negre aflate in universuri paralele. Prin urmare cercetatorii considera ca universul a preexistat dintotdeauna si astfel de fapt el nu are un inceput. Aceasta teorie a mai fost articulata si combatatuta cu brio inca de acum doua mii si ceva de ani ...

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedenta

Du-te la versiunea completa