Aici este chestiunea cu limbajul. Din toleranta i-am numit pe rand eretici/sectari/crestini protestanti/crestini neoprotestanti, astfel, validand terminologic erezia lor. Tocmai ca-i iubim pe acesti oameni trebuie sa le spunem adevarul - altfel nu vor avea sansa revenirii la dreapta credinta.
Daca-i iubim pe acesti oameni trebuie sa le spunem raspicat ca au o rea-credinta (kakodoxa)!
Chiar si pentru apostati exista nadejde de mantuire prin revenire la matca.
Măcar ceva bun tot a ieșit, dacă tot a îngăduit Dumnezeu să purtăm aceste dialoguri/polemici: ambele tabere au o atitudine sinceră, fără echivoc, și
ne-ecumenistă. Acum ne dăm poate mai bine seama cum ar fi arătat aceste dialoguri interconfesionale la un palier oficial ecumenist. Despre ce oare am putea discuta - desigur teologic vorbind? Ce avem noi oare în comun?
- Credem în Dumnezeu Sf. Treime Tatăl, Fiul și Sf. Duh;
- Credem că Iisus (Isus...) Hristos (Cristos...) este Fiul lui Dumnezeu și Mântuitorul;
- Credm că Sf. Scriptură (Biblia...) este insuflată de Dumnezeu, noi o numim chiar "dumnezeiasca Scriptură"...
.... și?
.... mai e ceva comun?
De aici încolo încep N deosebiri ireconciliabile, contrare, unde nu se poate atinge
nici o fărâmă de acord. Intrăm în "dialogul surdului cu mutul pe întuneric", lumi (universuri) paralele, vorba aia...
Și cum rămâne cu Scriptura care ne spune că de "omul eretic după întâia și a doua mustrare depărtează-te?"
Nici măcar nu ne putem ruga pentru acesta, cum să zicem - în rugăciunile particulare desigur, nu se poate la pomelnicul liturgic! - "Luminează-l Doamne pe robul Tău Primus/Secundus"? Sau poate, mare mila Domnului, căci El îl știe pe fratele, și cine e, și ce vrea...
Știu că Domnul a zis ca "toți să fie una", și că noi ne rugăm "pentru unirea credinței... ca toți într-un gând să mărturisim..." ș.c.l., dar în cazul de față lucrurile s-au clarificat lămuritor cel puțin de o săptămână.
Una ecologică: Haideți să nu batem câmpii și nici apa în piuă, că le doare, și nu ne-au greșit cu nimic!
În schimb vă propun, în tema topicului - una evident serioasă și importantă! - să vizionați această emisiune cu adevărat ziditoare, nu o pierdere de vreme și energie:
Biblia în istorie (27 ianuarie 2013) Înțelegerea duhovnicească a Sfintei Scripturi