Încă o dată: Cu părintele Cleopa n-am nimic, unde mai pui că (din puținele mele cunoștințe) nici nu face parte din establishment. N-a fost nici sfânt părinte, nu e nici canonizat, nici măcar n-a făcut parte din înalții ierarhi ai BOR.
Dl Primus, cred ca greseti, este normal sa nu stii prea multe despre Parintele Cleopa, dar ar trebuie sa stii ca i-a fost propus sa fie Patriarh al Bisericii Ortotoxe Romane dupa moartea IPS Iustinian, insa acesta a refuzat deoarece avea 82 ani si se socotea ca este prea in varsta pentru a mai conduce B.O.
Insa, Parintele Cleopa este considerat de IPS Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române ca fiind "Călăuză luminoasă spre Rai", redau mai jos un pasaj extras de pe saitul
patriarhia.ro"
Toată lucrarea sa duhovnicească era însă întemeiată pe Sfânta Scriptură și pe Sfânta Tradiție a Bisericii, încât pentru toate învățăturile și îndemnurile sale folosea citate și exemple din scrierile și viețile sfinților, evitând pe cât putea să exprime vreo opinie strict personală, individualistă, născută din izolare sau orgoliu. Gândea și trăia cu adevărat bisericește, era un învățător talentat și senin, bogat sufletește și popular, care se ruga mult și citea mult, pentru a se menține în comuniune de gândire și simțire cu Sfinții Bisericii.
Aceasta m-a fascinat ca teolog și m-a făcut să-l iubesc. În el, vedeam cum s-a realizat într-o persoană vie ceea ce am citit în multe cărți. Cât privește viața monahală, părintele Cleopa era, în același timp, sever și bun, ținea mult la Sfintele Canoane ale Bisericii, dar, totodată, căuta să ajute pe fiecare om să progreseze spiritual, după râvna și capacitatea lui spirituală.
Era însă și un luptător sau un strateg, cunoștea mulțimea curselor și ispitelor venite de la demoni pentru a împiedica pe monahi să se mântuiască, fie prin neascultare, fie prin nepăsare spirituală, fie prin închipuirea de sine că ar fi mai buni decât alții. Avea marele dar al discernământului spiritual, al măsurii, al dreptei credințe și al dreptei viețuiri. Misionar statornic în chilie, părintele Cleopa a arătat într-un fel minunat cum cineva poate să aducă lumea la Dumnezeu, să schimbe vieți, să vindece răni, să hrănească suflete, nu cutreierând lumea, nu bătând din ușă în ușă, ci deschizând cu dragoste ușa chiliei sale și ajutând pe fiecare păcătos să-și deschidă propriul său suflet spre a se întâlni cu iubirea lui Dumnezeu pentru toți oamenii. Biserica, dintotdeauna, i-a păstrat vie în memorie pe sfinții ei. Părintele a fost, fără îndoială, un om sfânt, iar această sfințenie venea din prezența harului Duhului Sfânt în persoana sa. Numele lui a rămas în memoria credincioșilor ca fiind cel mai cunoscut duhovnic din România, prin cultura sa teologică și experiența sa duhovnicească.
Drept și bun, ferm, dar nu fanatic, purtător de sfințenie și de speranță, mărturisitor al dreptei credințe și trăitor autentic al tradiției monahale,
părintele Cleopa continuă să ne fie și astăzi călăuză luminoasă pe drumul vieții în Hristos, spre Raiul pe care-l dorea tuturor oamenilor ca fiind bucurie și pace în iubirea lui Dumnezeu."