Haide sa ne referim la Scripturi spre a lamuri cele cu Sfanta Traditie. In contra Sfintei Traditii, protestantii aduc o dogma dubioasa numita Sola Scriptura.
Sola Scriptura s-ar putea traduce (fireste, ea inseamna Doar Scriptura), mai dezvoltat, prin: Totul in Scripturi este corect, infailibil si suficient. Daca ceva nu este scris in Scripturi, nu poate fi considerat dogma (gen icoane, cinstirea moastelor, etc.).
Cu toate ca - in ultima instanta - toate (de la sfinti pana la moaste) se bucura de baze Scripturistice solide, cum bine au aratat atatia exegeti de veacuri, pardoxal tocmai acest concept de Sola Scriptura NU ESTE REGASIT IN BIBLIE! Deci, in concluzie, Sola Scriptura anuleaza Sola Scriptura.
"... să învățați din pilda noastră, să nu treceți peste ce e scris..." (1 Cor. 4,6)
Cum citim? Daca lecturam capitolul cu pricina vedem ca Apostolul Pavel ii invata pe corinteni sa nu se judece intre dansii, ci sa lase Judecata Domnului. Apoi Apostolul vorbeste de judecata altora la adresa lui si, referindu-se la aceste indemnuri, le spune corintenilor:
6. Și acestea, fraților, le-am zis ca despre mine și despre Apollo, dar ele sunt pentru voi, ca să învățați din pilda noastră, să nu treceți peste ce e scris, ca să nu vă făliți unul cu altul împotriva celuilalt.
Fireste, se traduce simplu si firesc: NU INCALCATI ACEST CUVANT PE CARE VI L-AM SCRIS. Nicaieri nu face referire la o dogma generala de genul: "Nimic in afara de ce am scris in Epistola asta sa nu primiti". Oare avea Pavel cunostiinta de Evangheliile inca nescrise sau de Apocalipsa lui Ioan? Dar cu ce au fost mai presus apostolii decat ucenicii lor, pana in sfarsit? A fost mai mare Ioan decat Luca in Evanghelii? Au doara nu amandoua de la Domnul sunt, macar ca Luca nici nu i-a fost lui Hristos ucenic direct, ci lui Pavel.
Talcuirile fortate pe care le faceti va descalifica, domnule prim secund.
Dar ce scrie oare in Scripturi - la modul general, cum ne si referim - despre Traditie si Predanie?
Certe sunt aceste cuvinte, ca:
"Si inca multe alte minuni a facut Iisus inaintea ucenicilor Sai, care nu sunt scrise in cartea aceasta" ( Ioan 20, 30 ).
"Sunt si alte multe lucruri pe care le-a facut Iisus si care daca s-ar fi scris cu de-amanuntul, cred ca lumea aceasta n-ar cuprinde cartile ce s-ar fi scris" ( Ioan 21, 25 )
Dar daca exista lucruri spuse/facute/poruncite de Hristos, pe care nu le avem consemnate in Scripturi, ne pot fi suficiente Scripturile? In mod indubitabil nu, cata vreme Hristos porunceste:
"Sa pazeasca toate cate v-am poruncit voua" ( Matei 28, 20 )
Ca sa se arate aberatia talcuirii pe care tocmai a facut-o adventistul mai devreme, Apostolul Pavel ii indeamna vadit pe credinciosi:
"Fratilor, stati neclintiti si tineti predaniile pe care le-ati invatat, fie prin cuvant, fie prin epistola noastra" ( II Tesaloniceni 2, 15 )
Acelasi cuvant grecesc il gasim la predanii, ca si la datini si la traditii (cand acestea sunt atacate).
De asemenea:
"Ceea ce ati auzit de la mine, cu multi martori de fata, acestea le incredinteaza la oameni credinciosi" ( II Timotei 2, 2 ).
Revenind la Apostolul Ioan, intru acelasi duh se afla si dansul:
"Multe lucruri aveam sa-ti scriu; totusi nu voiesc sa ti le scriu cu cerneala si cu condei, ci nadajduiesc sa te vad curand si atunci vom grai gura catre gura" ( III Ioan 13-14 ).
Insisi Sfintii Apostoli citeaza din Sfanta Traditie. Astfel, Sfantul Evanghelist Luca, in Faptele Apostolilor, inregistreaza de la Sfantul Apostol Pavel urmatoarele cuvinte atribuite Mantuitorului, care nu se gasesc in Sfintele Evanghelii :
Sa va aduceti aminte de cuvintele Domnului Iisus, caci El a zis: "Mai fericit este a da decat a lua" ( Faptele Apostolilor 20, 25 ).
Din Sfanta Traditie ( a Vechiului Testament ) este citatul :
"Dupa cum Iannes si Iambres s-au impotrivit lui Moise, asa si acestia s-au impotrivit adevarului" ( II Timotei 3, 8 ).
Doua astfel de evenimente citate din Sfanta Traditie se afla si in Epistola Sfantului Apostol Iuda :
Mihail Arhanghelul, cand se impotrivea diavolului, certandu-se cu el pentru trupul lui Moise, n-a indraznit sa aduca judecata de hula, ci a zis: "Sa te certe pe tine Domnul" ( Iuda 1, 9 ).
Si mai departe :
Enoh, al saptelea de la Adam, a proorocit despre acesti zicand: "Iata a venit Domnul in zecile de mii de sfinti ai Lui" ( Iuda 1, 14 ).
Apostolii - la Sinodul Apostolic - arata lamurit superioritatea Sinodului si a Sfintei Traditii pe care ei insisi o nasc atunci. Scripturile Noului Testament nu erau scrise, iara Vechiul Testament vorbea lamurit despre taiere imprejur. Cu ce argumente biblice au venit Apostolii ca sa porunceasca netaierea? Cu Duhul Sfant si atat. "Parutu-s-a Duhul Sfant si noua". Asemenea au zis si Sfintii Parinti la finalul Sinoadelor. De ce i-ar fi lepadat Domnul pe ei? Nu a fagaduit Acesta ca nu-i va lepada in veci? Si unde mai punem ca cei despre care vorbim erau martiri si adevarati marturisitori. Daca Hristos a ingaduit apostazia unora care, iesind din temnite fara madulare si fara pic de vlaga in trup, s-au adunat sa vorbeasca cele ale credintei, inseamna ca Hristos a mintit. O astfel de concluzie o imprastie sectarii. O astfel de concluzie se cade a o da anatemei ca pe o cumplinta erezie.