Dogmatica aplicată > Sfânta Traditie ortodoxă

Despre cinstirea Sfintelor moaște

<< < (3/4) > >>

secundus:

--- Citat din: Dori din Ianuarie 31, 2013, 04:10:04 p.m. ---Adventiștii (și alții ca ei) doresc doar argumente biblice, dar uită că în afara Sfintei Scripturi există tot felul de lucruri sfinte demne de iubit , respectat și predat mai departe.
--- Terminare citat ---
Există, nu te contrazic, că doar pentru aceasta cultura și civilizația umană dispune de folclor, tradiții din bătrâni și mai ales (pentru creștini) literatură spirituală, dar niciuna din acestea nu se compară cu scrisoarea de dragoste adresată omului de către Dumnezeu. Cum am putea să nu o "respectăm", să o "iubim" și s-o "transmitem mai departe" mai mult decât orice altceva?


--- Citat din: Dori din Ianuarie 31, 2013, 04:10:04 p.m. ---Nu litera, ci duhul este acela care dă valoare unui lucru, unui fapt, unei ființe.
--- Terminare citat ---
Foarte corect! Așa zice și Hristos relativ la orice act de închinare (și cinstirea moaștelor face parte integrantă din actul închinării la ortodocși):

"Duh este Dumnezeu și cei ce I se închină trebuie să i se închine în duh și în adevăr." (Ioan 4,24)
Dacă închinarea la/prin moaște se încadrează la închinare "în duh și nu în literă", întreb și eu:

- unde e duhul când moaștele sunt trup?
- unde e adevărul, când se știe: Cuvântul lui Dumnezeu este Adevărul


--- Citat din: Dori din Ianuarie 31, 2013, 04:10:04 p.m. ---De aceea s-au numit "sectanți", pentru că viețuiesc într-un sector al creștinătății, nu au deplinătatea trăirii.
--- Terminare citat ---
Nu e suficient că Hristos e plinătatea noastră? Ontopic: Hristos (Plinătatea și Exemplul nostru suprem) s-a închinat la moaște? Sau hai să extindem aria: sfinții apostoli au avut această practică? Merită să gândim puțin la asta...

neica_nimeni:

--- Citat ---Dacă cele două autorități se bat cap în cap pe acest subiect, ceva nu este în regulă cu una din ele...
--- Terminare citat ---

De unde ai dedus Secundus ca se bat cap in cap Scriptura si Sfanta Traditie ... esti sigur ca nu e ceva in neregula cu capul tau?
Afirmi asta sau este doar o supozitie filosofica de-a ta ? Dar daca nu se bat cap in cap, ce deduci ? Astept un raspuns la obiect !
Prin ce difera viziunea neoprotestantilor referitoare la Sfintele moaste de viziunea atee, stii ca aveti o viziune comuna ?


--- Citat ---E greșit să raportezi la Dumnezeu orice poruncă ...
--- Terminare citat ---

Esti sigur ca ne referim la acelasi Dumnezeu ? Cel la care ma refer eu, a creat totul in 6 zile de 24 ore, asa ne spun Sfintii Parinti ca trebuie sa interpretam Facerea. Nu stiu daca Dumnezeul la care te referi tu a facut acelasi lucru, e posibil sa-i fi trebuit ceva mai mult ... gen 6 miliarde de ani ... si sa fi fost eventual si evolutionist ... omul fiind doar un animal rational, cocotat pe scara evolutiei.

Dori:
Până să apară secta adventistă, încă de la începuturile creștinătății, - și încă în zilele noastre - bisericile se clădeau pe locurile unde se aflau sfinte moaște, sânge de martiri, morminte ale sfinților. Se obișnuia așa tocmai pentru a întări sentimentul că duhul cel bun al acestora slujește încă. Există o legătura suprafirească intre sufletul mântuit și relicvele păstrate din trupul care în viață, a fost sfințit de acel duh înălțător. Trup și suflet, nu numai suflet, trupul este sfințit prin strădaniile și nevoințele duhovnicești din timpul vieții.

Faptul că în Sfântul Antimis se află Sfinte Moaște, sau a fost sfințit prin ele, spune mult.

Protestanții catolicismului, din dușmănie față de papalitate, neagă tot ce nu are temei pe litera Evangheliei, pentru că biserica din care s-au desprins a făcut niște greșeli.

Dar oare, nu au și ei strămoși care or fi greșit că e omenește să greșești? Dacă sunt înmormântați undeva, nu se îngrijesc de mormintele lor? Nu îi cinstesc pentru cele bune pe care le-au făcut? Nu vine linia strămoșilor lor de la Adam, apoi prin biserica primară și prin cea catolică de care s-au lepădat? Cum se poate uita sau eluda așa ceva? Nu au avut și ei strămoși care venerau sfintele moaște ale primilor martiri?  Sau nu au fost nicicând creștini? Ei se poartă ca și cum biserica s-a început cu Miller.

secundus:

--- Citat din: neica_nimeni din Ianuarie 31, 2013, 06:03:06 p.m. ---De unde ai dedus Secundus ca se bat cap in cap Scriptura si Sfanta Traditie ...
--- Terminare citat ---
Am început propoziția cu "Dacă"

 
--- Citat din: neica_nimeni din Ianuarie 31, 2013, 06:03:06 p.m. ---esti sigur ca nu e ceva in neregula cu capul tau?
 Afirmi asta sau este doar o supozitie filosofica de-a ta ? Dar daca nu se bat cap in cap, ce deduci ?
--- Terminare citat ---
Este o afirmație cât se poate de logică. Cînd două autorități pretind că spun adevărul, iar "adevărurile" lor se bat cap în cap, înseamnă că una din ele minte. Dacă (atenție: dacă!) Biblia conține porunca lui Dumnezeu privitoare la venerarea moaștelor, înseamnă că "nu e ceva în neregulă cu capul meu". Și cu capul altor sute de milioane de creștini. Dar dacă nu conține? Cât timp trebuie să așteptăm rezultatul scanării Bibliei pentru a ne putea pronunța fără "dacă"?


--- Citat din: neica_nimeni din Ianuarie 31, 2013, 06:03:06 p.m. ---Astept un raspuns la obiect !
--- Terminare citat ---
Vezi că n-ai răspuns la obiect la întrebarea mea:

"eu refuz să admit că Cuvântul lui Dumnezeu e greșit. Tu poți admite așa ceva?"

--- Citat din: neica_nimeni din Ianuarie 31, 2013, 06:03:06 p.m. ---Prin ce difera viziunea neoprotestantilor referitoare la Sfintele moaste de viziunea atee, sti ca aveti asta viziune comuna ?
--- Terminare citat ---
Nu știam. Din cunoștințele mele, ateii nu au ca autoritate nici măcar Biblia, deci exclus să avem aceeași viziune.


--- Citat din: neica_nimeni din Ianuarie 31, 2013, 06:03:06 p.m. ---Esti sigur ca ne referim la acelasi Dumnezeu ? Cel la care ma refer eu, a creat totul in 6 zile de 24 ore, asa ne spun Sfintii Parinti ca trebuie sa interpretam Facerea. Nu stiu daca Dumnezeul la care te referi tu a facut acelasi lucru, e posibil sa-i fi trebuit ceva mai mult ... gen 6 miliarde de ani ... si sa fi fost eventual si evolutionist ... omul fiind doar un animal rational, cocotat pe scara evolutiei.

--- Terminare citat ---
Ne referim la Același Dumnezeu, Cel ce a creat totul în 6 zile (mai corect 7) de 24 de ore, fără miliarde de ani și fără aportul evoluției. Poți fi liniștit în această privință. Totuși nu înțeleg legătura... Probabil n-ai citit bine postarea mea căci la sfârșit era un semnul întrebării. Citatul corect trebuia să aibă forma: "E greșit să raportezi la Dumnezeu orice poruncă [...]? "

secundus:

--- Citat din: Dori din Ianuarie 31, 2013, 07:37:22 p.m. ---Până să apară secta adventistă, [...]
 Dar oare, nu au și ei strămoși care or fi greșit că e omenește să greșești? Dacă sunt înmormântați undeva, nu se îngrijesc de mormintele lor? Nu îi cinstesc pentru cele bune pe care le-au făcut?
--- Terminare citat ---
Noi considerăm că cinstirea înaintașilor se exprimă printr-o coroană de flori pe mormânt, eventual un monument de aducere aminte, în niciun caz prin practici macabre gen exhumare și expunere publică. Fără a mai vorbi de actul închinării în sine.
Dar, încă o dată spun pentru a nu fi interpretat greșit: fiecare confesiune e liberă să aleagă modalitatea proprie în actul închinării. Dumnezeu ne-a dat liberul arbitru, cine suntem noi să-l contestăm?

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina urmatoare

[*] Pagina precedenta

Du-te la versiunea completa