Probleme diverse > Intrebări diverse pe teme de larg interes

Despre idolul Noroc

<< < (2/2)

Varahiil:
Ceea ce numim "atasare fata de idolatrie" in zilele noastre practic vine din comoditate, din lene, din iubire de sine. Este extrem de comod sa crezi intr-o "mantuire " care-ti vine stand comod in fotoliu si meditand. Este practic vorba de lepadarea Crucii in mentalitatea omului contemporan. Mantuirea crestina presupune jertfa, (jertfire de sine), nevointa, multe aspecte pe care omul contemporan, educat sa fie consumator, nu le mai poate accepta. Exista insa doua componente in aceasta alienare sufleteasca a omului. Citeam undeva ca biruinta fortelor celui rau, tinteste doua aspecte: ruperea omului de cer, si de pamant.

Ruperea omului de cer incepe in momentul in care uitam de Dumnezeu si de scopul vietii noastre. Aici intra si acea lepadare a Crucii, de care vorbeam mai sus.

Ruperea omului de pamant inseamna a-l face sa-si uite sau sa-si denigreze stramosii, obiceiurile, tot ce tine de ethosul national si cultural al unui popor.

Cand aceste doua componente se unesc, omul ajunge sa creada intr-o altfel de mantuire: in mantuirea facila, in mantuirea ... amanata (dupa o lunga serie de reincarnari), sau in mantuirea asigurata din start prin afilierea la cine-stie-ce secta ... sau ajunge sa confunde mantuirea jertfelnica cu ... norocul.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedenta

Du-te la versiunea completa