Autor Subiect: Punctul de fierbere al apei  (Citit de 4208 ori)

Offline Admin

  • Administrator
  • Junior Member
  • *****
  • Mesaje postate: 23
  • Religie: Ortodox
Punctul de fierbere al apei
« : Ianuarie 07, 2016, 01:12:46 p.m. »
Punctul de fierbere al apei la presiunea de o atmosferă fizică (101325 Pa) este foarte aproape de 100 °C. Presiunea atmosferică scade cu altitudinea și astfel și temperatura la care fierbe apa scade. De exemplu, pe vârful Everest (8848 m) apa fierbe la 69 °C.

Una din ipotezele evolutioniste referitoare la aparitia apei si implicit a vietii pe Pamant a fost ca in miliarde de ani, Pamantul ar fi fost "bombardat" de milioane de "comete" care ar fi adus apa pe Pamant ... aceasta ipoteza fiind anulata in urma ultimelor descoperiri stiintifice:

"Cercetătorii au așteptat cu sufletul la gură analiza apei de pe 67P/Churyumov-Gerasimenko încă din august 2014 când satelitul Rosetta a sesizat cometa.  Momentul istoric în care robotul Philae a aterizat pe cometă i-a entuziasmat și mai mult pe oamenii de știință care sperau că vor afla originea oceanelor lumii. Una dintre ipoteze este că apa de pe Pământ provine de pe comete...

Primele rezultate au sosit, iar ele arată că nu cometele ar fi răspunzătoare pentru aducerea apei pe Terra. Apa de pe Pământ nu se potrivește cu apa de pe 67P, ceea ce îi face pe cercetători să arate cu degetul spre alți posibili suspecți: asteroizii. Unii oameni de știință spun, însă, că această concluzie e cam pripită și că e nevoie de mai multe informații pentru a elimina cometele de pe listă.

Știința presupune că acum aproximativ 4,6 miliarde de ani Pământul s-a născut având deja apă, dar era așa fierbinte că orice altceva ar fi fiert. Astfel că există altă sursă pentru apa din oceane care reprezintă 70% din tot Pământul. Coliziunile cu resturile formării sistemului solar – cometele și asteroizii – ar fi responsabile pentru aducerea apei și compușilor organici pe Pământ. De aceea, principala misiune a satelitului Rosetta a fost să compare vaporii de apă din jurul cometei 67P și cu apa de pe Pământ.

Instrumentul ROSINA al satelitului Rosetta a analizat proporția de hidrogen și deuteriu (o formă de hidrogen cu un neutron în plus) din apă. Pe Pământ, majoritatea moleculelor de apă sunt formate din doi atomi de hidrogen și unul de oxigen, dar uneori un deuteriu înlocuiește un hidrogen. Deși aceste molecule au aceleași proprietăți fizice cu H2O, ele sunt puțin mai grele. Proporțiile de apă grea și apă ușoară sunt importante pentru că nu se schimbă, rămân așa perioade mari de timp.

Cercetătorii măsoară aceste proporții de pe mai multe obiecte din spațu, printre care asteroizi și comete. Până acum proporția de hidrogen/deuteriu a fost măsurată pe 11 comete, doar una dintre ele prezentând asemănări cu Pământul, cometa 103P/Hartley 2.
Rosetta a descoperit că proporția de hidrogen/deuteriu este de trei ori mai mare pe 67P decât în oceanele lumii și pe Hartley 2." 


Este evident ca conditia necesara pentru ca apa sa existe in stare lichida pe Pamant este sa existe presiune atmosferica.
Dar ca sa existe presiune atmosferica ar fi fost nevoie ca apa aflata in stare lichida sa se fi evaporat. Dar apa nu putea exista in stare lichida pe Pamant fara sa existe presiune atmosferica. Observati ca suntem intr-un cerc vicios ?

Prin urmare, cum a aparut apa pe Pamant ? Dar viata ? Haotic, influentata de schimbarile de mediu si imprejurarile istorice ?