Probleme diverse > Intrebări diverse pe teme de larg interes

Despre idolul Noroc

(1/2) > >>

neica_nimeni:
Am vazut pe unele pomelnice pe care le aduceti, ca pomeniti pe dracul Noroc, zicand: "pentru norocul fetei, pentru norocul baiatului, pentru norocul familiei". Ce mi-ai pus pe dracul pe pomelnic? Voi stiti cine a fost Noroc? Cel mai mare demon, care a secerat milioane de suflete. Voi vedeti ca pana la venirea lui Iisus Hristos, China care se inchina la idoli, India si Japonia si Insula Java si atatea state care se inchina inca la diavoli, lui Brahma, lui Buda, lui Krishna, lui Zoroastru si la toti dracii? Voi stiti ca pana la venirea Domnului, oamenii salbatici si nebuni pentru fiecare pacat aveau un zeu?

Marte, zeul razboiului. Cand aduceau statuia lui, indata trebuia sa faca razboi sa omoare cat mai multi oameni, ca asa-i placea.

Venera, zeita discordiei. Cand ii aducea statuia, trebuia ca toti sa se sfadeasca si sa se bata, ca asa-i placea zeitei discordiei.

Nemfis, zeita frumusetii. De-acolo ne-au ramas cerceii si podoabele femeiesti. Cand o aducea, ii punea cercei de aur, ii punea in nas verigi de aur, ii punea margele de aur, si toti trebuiau sa fie pudrati, cu zorzoane si cu inele si cu cercei si sa joace in fata ei. Ca asa-i placea zeitei Nemfis.

Apoi Afrodita, zeita desfraului. Ii aducea statuia ei si o trageau intr-o padure deasa si acolo barbatii cu femeile faceau cele mai mari urgii inaintea ei, ca asa ii placea ei, desfraul si urgiile. Era Neptun, zeul apelor, Uranus, zeul pamantului.

Era si Moloh, zeul fericirii, la romani, la sumerieni si la cartaginezi. Cum era acest zeu Moloh sau noroc, cum ii zicem astazi ? Ii purta statuia intr-o caruta cu doua roti, facuta din arama sau din argint. In spatele zeului Noroc avea un cuptor de arama si in fata lui o tigaie de arama; si-i dadea foc lui Noroc pe la spate, pana se inrosea si tigaia si el. Popii lui purtau in maini niste securi mari, ascutite.

Ce jertfa primea Noroc? Numai copii sugari de la mamele lor. Veneau in satul tau, de unde esti tu. Trageau caruta lui Noroc cu tigaia rosie, infierbantata si strigau, batand din palme : "Cine vrea sa aiba noroc, sa aduca jertfa lui Noroc! Cine vrea sa aiba noroc, sa aduca jertfa lui Noroc !..." Auzi nebunele de femei, ziceau una alteia: "Cumatra iti dai copilul?", "Il dau, ca sa am noroc!"

Lua muierea copilul de la tata, il dadea in mana slujitorului idolesc, il taia bucati si il punea in tigaia lui Noroc sa se friga. Pana la 40-50 de copii punea odata in tigaia aceea. Mirosea in urma lui numai a friptura de copii proaspeti.

Asa a secerat dracul Noroc milioane de copii. S-au dus mamele lor in fundul iadului! Acolo stau in vecii vecilor ca au dat jertfa lui Noroc.

Voi nu vedeti ce zice Isaia? "Vai de cei ce fac masa dracilor si aduc jertfa lui Noroc". Si voi, crestinilor, scrieti noroc pe pomelnic. Vai de mine Mare nebunie, mare ratacire! N-ai pe Dumnezeu? Pui pe dracul Noroc?

Numai ce auzi pe betivi la crasma zicand: "Hai noroc, cumatre!" Uneori vezi crestini pe drum ca se saluta: "Hai noroc, vecine !". Daca l-ai intreba cine-i Noroc, nu stie, dar stie sa-l pomeneasca.

Mai chemi pe dracul Noroc, dupa atatea mii de ani? Te inchini la satana? Zi: "Buna ziua, cumatre! Buna ziua, vecine! Buna seara, matusa!". Cand zici, buna ziua, arati ca Dumnezeu e bun.

Va rog sa nu-l mai puneti pe pomelnicele voastre si nici sa nu-l mai pomeniti pe idolul "Noroc"!

fragment din Parintele Cleopa

LgMihail:
Asa este... Au ramas elemente dracesti in traditia populara si sunt trecute cu vederea. Cu toate acestea voi mai face si eu niste adaugiri:

Exista si termenul de "soroc", dar acesta - desi este des confundat cu "noroc" - are alta insemantate. L-am regasit si in rugaciuni. Sorocul este fie "termen limita pentru savarsirea unei actiuni/obligatii", fie chiar "Dată, fixată în practica creștină, când se pomenesc morții; slujbă religioasă care se face cu acest prilej." Exista si acest sens. Cu toate acestea, dintr-o greseala, soroc devine sinonim cu noroc in sens de "ursita, soarta, destin".

Aici, acest termen de "noroc" iarasi este gresit. In Ortodoxie nu exista destin ca la pagani sau musulmani.


Cu toate acestea trebuie facuta o mentiune ca cei ce se roaga sau citesc carti sfinte sa nu se sminteasca. In traducerile romanesti gasim foarte des - chiar si in rugaciunile Sf. Parinti - acesti termeni: destin, soroc, noroc, soarta, buna-norocire, nenorocire, s.a.

Ele au incercat sa fie transformate ca sens si astfel se vorbeste (chiar si la Pr. Rafail Noica) de o vocatie si de un destin al crestinului, dar care nu se mai refera la "predestinarea absoluta" a paganilor, ci la conlucrarea omului cu Dumnezeu spre atingerea unui anumit scop duhovnicesc.

La fel si termenul de noroc, in rugaciunile ortodoxe nu capata sensul la care se refera Pr. Cleopa. De fapt, in manuscrisele originale grecesti nici nu se folosete un derivat de la "Moloh", ci un alt termen distinct, care poarta sensurile corecte. In traducerea in limba romana, din lipsa de termeni, s-a intrebuintat gresit acesta. Trebuie avut in vedere lucrul acesta in editiile viitoare sau macar sa nu se sminteasca omul cand citeste.

LgMihail:
Uitati aici reprezentare a zeului Moloh:
Iar aici jertfirea unui copil pe altarul pagan al acestui zeu:

Varahiil:
Exista un aspect de multe ori ignorat si putin explicat. Majoritatea crestinilor au o perceptie distorsionata asupra sensului pe care ar trebui sa-l aibe diversele intamplari ce se succed in viata de zi cu zi.
Majoritatea oamenilor isi inchipuie ca, apropiindu-se de Biserica, viata lor va deveni ...oarecum lipsita de griji, si din aceasta cauza, ideea de a avea necazuri sau neajunsuri, li se pare inacceptabila. Dar aceasta perceptie este egoista, si eronata din anumite puncte de vedere.
Necazurile pe care unii doresc sa le evite prin aceasta dorinta permanenta de "a avea noroc", ne sunt benefice, fac parte din planul pedagogic al lui Dumnezeu, si releva virtuti precum rabdarea, smerenia, credinta si dragostea de Dumnezeu.
Acceptarea de bunavoie a necazurilor arata increderea noastra in purtarea de grija a Parintelui Ceresc fata de sufletele noastre, arata supunerea noastra , lepadarea de sine, si ne pozitioneaza in postura de fii ascultatori.
Oamenii ar trebui sa invete ca adevarata fericire ( caci, in final, aceasta este motivatia reala ascunsa in spatele dorintei de "a avea noroc"), nu consta in totala lipsa a necazurilor. Adevarata fericire consta in a fi unit cu Dumnezeu, in necazurile pe care le avem...

LgMihail:

--- Citat din: Varahiil din Decembrie 09, 2012, 09:06:10 p.m. ---Majoritatea oamenilor isi inchipuie ca, apropiindu-se de Biserica, viata lor va deveni ...oarecum lipsita de griji, si din aceasta cauza, ideea de a avea necazuri sau neajunsuri, li se pare inacceptabila. Dar aceasta perceptie este egoista, si eronata din anumite puncte de vedere.
--- Terminare citat ---

Subscriu celor spuse mai sus. Aici as putea adauga o concluzie: asta explica atasarea (astazi si in istorie) a poporului (in general) fata de idolatrie. Idolatria te mintea frumos, asa cum o face si politica astazi, iar omul - inselat de diavol in Eden cu minciuni frumoase - tocmai boala asta a pastrat-o. Este o povara pe care o purtam tot de la caderea adamica. Idolii iti promiteau "raiul pe Pamant" in schimbul sufletului in iad. Interesant este ca in multe religii pagane, nici nu se jenau sa afirme ca sufletele merg in Hades (adevar vechi-testametar infailibil), aspect ce denota decaderea constiintei umane. Oamenii idolatrii pierdusera intru totul perspectiva pocaintei, a intoarcerii catre Dumnezeu dupa caderea protoparintilor.

La fel cad si astazi la sectele protestante care - de la diavol invatandu-se - stiu ca prinde vrajeala cu "mantuirea asigurata", ori la orientalii care-ti ofera cadou reincarnarea, ca metoda de a "fenta" Judecata. Acestea au fost, sunt si vor ramane cumplite inselari. Fereasca-ne Dumnezeu!

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina urmatoare

Du-te la versiunea completa