Autor Subiect: Despre observarea practica a cerului  (Citit de 5242 ori)

Offline Mircea Pteancu

 • Newcomer
 • *
 • Mesaje postate: 2
 • Religie: Ortodox
Despre observarea practica a cerului
« : Iulie 13, 2013, 09:48:04 p.m. »
Va salut in pace pe toti!
Ma chiama Mircea, sunt ortodox, de profesie sunt inginer, am 59 de ani si sunt astronom amator.
Azi m-am inscris pe acest forum si  intreb daca printre voi mai sunt si alti observatori ai astrilor.
In tinerete am fost impregnat de ''spiritul stiintific''.
Acum fac observatii astronomice pentru a contempla Creatia lui Dumnezeu.
De cate ori reusesc o observatie mai dificila, imi fac semnul crucii si multumesc Domnului ca mi-a dezvaluit asemenea lucruri ascunse.
La alte subiecte se discuta lucruri foarte abstracte, foarte inalte.
V-as propune ca aici sa discutam despre observarea practica a cerului, despre obiectele pe care le putem observa si despre cum le vedem cu ochii si cu sufletul.
Astept asadar un semn, un raspuns de la voi.

Mircea

Offline neica_nimeni

 • Senior Member
 • ****
 • Mesaje postate: 112
 • Religie: Ortodox
Re: Despre observarea practica a cerului
« Raspuns #1 : Iulie 14, 2013, 07:00:39 p.m. »
Dl Mircea Pteancu, bine ati venit pe acest forum. Chiar daca sustineti ca sunteti un astronom "amator" sunt sigur ca stiti foarte multe lucruri interesante despre miscarea corpurilor ceresti. Ce ne puteti spune despre Steaua polara, considerati ca aceasta poate fi observata la fel in ambele sisteme, geocentric sau a-centric?

Tin sa va spun ca sunt partial de acord cu afirmatiile facute de Dvs pe 4 ianuarie 2009, pe un alt forum,

"Lupta conceptuala dintre adeptii sistemului geocentric si adeptii heliocentrismului a fost de fapt lupta dintre aristotelieni si neo-platonicieni. Ironia suprema devine vizibila atunci cand ne dam seama ca, in termeni contemporani, aristotelienii au reprezentat constant linia de gandire rationala, fundamental materialista.

In schimb adeptii heliocentrismului au fost neo-platonici. Novara, profesorul lui Nikolaus Copernic, a fost un neo-platonic. Copernic insusi a fost un neo-platonic inflacarat, ca si multi altii. Ce anume caracteriza gandirea neo-platonica? Raspunsul este simplu: misticismul. Gandirea neo-platonica era patrunsa de misticismul lui Platon, izvorat din cel al lui Pythagora: magia numerelor adica numerologia, animismul si credinta in metempsihoza adica reincarnare, credinta nestramutata intr-o constructie simpla, geometrica si armonica a Universului. Gandirea moderna a preluat si perpetueaza ultimul concept, cel al unui Univers armonic, cu totii o facem, atunci cand vorbim despre Cosmos-care asta inseamna.

Asadar, dupa cum singur declara, Copernic a pornit la demolarea Sistemului Geocentric deoarece nu corespundea conceptiilor neo-platonice. Spus in alti termeni, Sistemul Geocentric nu era suficient de... ocult.

Asadar in acea mareata confruntare a ganditorilor, Sfanta Biserica (Catolica?) a aparat linia gandirii materialiste, logice, rationale iar Copernic si discipolii sai, au pornit la lupta si au atacat din cauze doctrinare, fundamentaliste, pentru a impune o conceptie profund mistica. In nici un caz nu ceea ce noi numim azi stiinta.

Chiar si la noi pe forum a fost exprimata, de multe ori si in repetate randuri, convingerea ca atunci, si de atunci incoace, a fost vorba despre o lupta intre lumina si intuneric, intre stiinta si religie. Ceea ce vedem de fapt este ca stiinta actula s-a nascut ca efect secundar al luptei dintre doua curente de gandire mistica. Poate unora asta le da de gandit."

... cu precizarea ca Sfanta Biserica si Sfanta Traditie ortodoxa au aparat adevarata gandirea patristica referitoare la Cele Sase Zile ale Facerii si nu conceptul pagan de geocentrism, asa cum a fost el expus de Aristotel.

Offline Mircea Pteancu

 • Newcomer
 • *
 • Mesaje postate: 2
 • Religie: Ortodox
Re: Despre observarea practica a cerului
« Raspuns #2 : August 15, 2013, 08:27:06 p.m. »
Multumesc de mesajul de bun venit.
Sunt astronom amator in masura in care prin ''amator'' intelegem pe cel care iubeste, este pasionat de ceva.
Si sistemul geocentric, ca si celelalte sisteme sustin existenta unor miscari de rotatie.
Rotatia sferelor din sistemul geocentric are o axa de care se afla foarte aproape Polaris.
Din acest punct de vedere nu vad nicio diferenta intre sisteme.

In privinta a ceea ce azi este denumit la modul generic ''stiinta'', continui sa cred si acum ca este un produs secundar al unui conflict mult mai vechi si mai profund.
De aceea a si putut fi confiscata, reambalata si revanduta in forma actuala ca o ''pseudo-religie a ateilor nihilisti'', asa cum foarte bine a punctat un coleg de pe forumul amintit.

Ceea ce m-a adus aici este insa urmatorul lucru: de atata amar de vreme invatatii ortodocsi dezbat cele foarte subtile sau evidente ale credintei, teologiei, doxologiei. Dar stau departe de cele de fiecare zi, nu se implica in lucrurile concrete sau se implica prea putin.
Prin asta au permis secularistilor sa ocupe aproape toate canalele de comunicare.
Ce facem, ii asteptam cu bratele incrucisate sa intre in biserici, sa ne alunge afara din ele, sa le darame?
Sa facem ca si protipendada bizantina care in loc sa conduca apararea Constantinopolului impotriva turcilor pagani, statea in simpozioane si dezbateri fine si rafinate daca ingerii au sex sau nu? Pana ce au dat buzna ienicerii cu iataganele peste ei!?

Nu! Invatatii care mai au credinta ortodoxa in ei trebuie sa ne invete cum sa intelegem cele ce se intampla, cele ce se descopera pe cer si pe Pamant, cele ce se intampla in societate si cu fiecare dintre noi. Si nu adevaruri generale ci sfaturi si invataturi concrete luminate de lumina credintei ortodoxe aplicate.

Uite de pilda ieri, astronomul amator Koichi Itagaki din Yamagata, Japonia a descoperit o asa numita ''nova'',''stea noua'' in constelatia Delfinul. Poate fi vazuta cu binoclul, cine doreste o poate gasi folosind hartile din acest articol

Cum trebuie sa inteleaga un observator ortodox asa ceva, un asemenea fenomen conducand, mai devreme sau mai tarziu, la Cosmogonie deci la dezbaterea Creationism-Evolutionism?

Daca putem si am cu cine discuta asemenea subiecte concrete, voi reveni.
Discutiile generale, abstracte, speculative nu ma tenteaza.

Toate cele bune celor ce vor ridica ochii spre stele si inima spre Domnul, Mircea

Offline neica_nimeni

 • Senior Member
 • ****
 • Mesaje postate: 112
 • Religie: Ortodox
Re: Despre observarea practica a cerului
« Raspuns #3 : August 15, 2013, 09:49:27 p.m. »
Citat
Uite de pilda ieri, astronomul amator Koichi Itagaki din Yamagata, Japonia a descoperit o asa numita ''nova'',''stea noua'' in constelatia Delfinul. Poate fi vazuta cu binoclul, cine doreste o poate gasi folosind hartile din articolul de mai jos ...

Sunt proaspatul posesor al unui binoclu Nikon Aculon A211 10-22x50 si astept sfaturile Dvs pe tema propusa.
Problema este ca in Bucuresti, nu prea vedem stele pe cer, probabil cand o sa merg la munte o sa pot sa vad cerul instelat.

Offline neica_nimeni

 • Senior Member
 • ****
 • Mesaje postate: 112
 • Religie: Ortodox
Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi
« Raspuns #4 : August 21, 2013, 12:37:14 p.m. »
Citat
Invatatii care mai au credinta ortodoxa in ei trebuie sa ne invete cum sa intelegem cele ce se intampla, cele ce se descopera pe cer si pe Pamant, cele ce se intampla in societate si cu fiecare dintre noi. Si nu adevaruri generale ci sfaturi si invataturi concrete luminate de lumina credintei ortodoxe aplicate.

Va recomand in acest sens sa cititi cartea Sf Nicolae Velimirovici, Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi